Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Ρόλο μεσολαβητή με την Χαμάς επιχειρεί να παίξει η Τουρκία για την απελευθέρωση των ομήρων

Μέση Ανατολή: Ρόλο μεσολαβητή με την Χαμάς επιχειρεί να παίξει η Τουρκία για την απελευθέρωση των ομήρων

Ρόλο στην κρίση στη Μέση Ανατολή θέλει να παίξει η Τουρκία όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Όπως υποστήριξε, η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ξένων, των πολιτών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση.

Ο Φιντάν βρίσκεται στην Βηρυτό έπειτα από πρόσκληση του λιβανέζου ομολόγου του Αμπντάλα Ρασίντ Μπουχαμπίμπ. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Βηρυτού, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «πολλές χώρες» έχουν ζητήσει από την Τουρκία να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών τους που κρατούνται από την Χαμάς. «Κατά συνέπεια, έχουμε αρχίσει να συνομιλούμε, ιδιαίτερα με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς». Χθες, ο Φιντάν μίλησε για το θέμα με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προλάβουμε την εξέλιξη του πολέμου κατά τρόπο που θα αποσταθεροποιήσει χώρες της περιοχής, κυρίως τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να κάνει ένα σοβαρό βήμα προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την ισλαμική οργάνωση. Από τότε όμως δεν έχει γίνει κάποιο σπουδαίο βήμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρόσφερε την μεσολάβησή του και πολλαπλασίασε τις επαφές του με τους άραβες και δυτικούς ηγέτες, όπως και ο υπουργός του των Εξωτερικών. Ο Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε σήμερα την συμμετοχή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις