Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Ρουκέτες, βομβαρδισμοί και παρέμβαση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός

Μέση Ανατολή: Ρουκέτες, βομβαρδισμοί και παρέμβαση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά, εκατοντάδες ζωές αθώων έχουν χαθεί την τελευταία εβδομάδα και ενώ καμία από τις δυο πλευρές (Ισραήλ και Παλαιστινιακές οργανώσεις) δεν κάνει πίσω, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν ήρθε την ώρα που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, χωρίς όμως να φτάσουν στην επικράτειά του.

Η απάντηση του Ισραήλ ήταν βομβαρδισμός του πυροβολικού προς τον Λίβανο. Πηγή των λιβανέζικων δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε πως βλήματα του ισραηλινού πυροβολικού έπεσαν στην επικράτεια του Λιβάνου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως σειρήνες της αεράμυνας που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο. Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13 TV μετέδωσε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Κατάπαυση του πυρός

Για δεύτερη φορά σε λίγα 24ωρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του τόνισε πως στηρίζει την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Μπάιντεν και Νετανιάχου μίλησαν τη Δευτέρα, μέρα που συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. «Ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η, λιτή, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στη συζήτηση με τον Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις συνομιλίες σε εξέλιξη με την Αίγυπτο «και άλλους εταίρους» ώστε να υπάρξει εκεχειρία.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται, προκάλεσαν μέσα σε μια μαύρη εβδομάδα πάνω από 200 θανάτους στον παλαιστινιακό θύλακα, χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο ένοπλος βραχίονας της οποία συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών.

Αν και ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στη συζήτηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι στηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί», παράλληλα «ενεθάρρυνε» τον ηγέτη της ισραηλινής κυβέρνησης να «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η προστασία των αθώων αμάχων».

«Φωνές» στον Μπάιντεν

Αρκετές φωνές στις τάξεις των Δημοκρατικών έχουν υψωθεί και καλούν τον Μπάιντεν να πιέσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείσα στη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με το ορισμένοι στην παράταξη των Δημοκρατικών εκτιμούν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι αρκετά αυστηρή έναντι του Ισραήλ, η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπεραμύνθηκε της «διακριτικής» αλλά «εντατικής» διπλωματικής προσέγγισης της Ουάσινγκτον στο ζήτημα.

Και αυτό ενώ την ίδια μέρα, οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν, για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, στην υιοθέτηση ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καλούσε να υπάρξει «τερματισμός των εχθροπραξιών» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Το ΣΑ συγκαλείται εκ νέου αύριο, κεκλεισμένων των θυρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις