Κόσμος

Μέση Ανατολή: Το Μπαχρέιν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ισραήλ – Έρανος στη Σαουδική Αραβία για την Παλαιστίνη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Μπαχρέιν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ισραήλ ενώ όπως έγινε γνωστό με σχετική ανακοίνωση ο ισραηλινός απεσταλμένος στη Μανάμα έχει ήδη αναχωρήσει από το βασίλειο του Κόλπου.

Όλες οι οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ διακόπηκαν, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε το Μπαχρέιν για να υποστηρίξει «την παλαιστινιακή υπόθεση και τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε το κοινοβούλιο. Το Μπαχρέιν εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020.

Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση του Μπαχρέιν, το οποίο καταδικάζει και καταγγέλλει την κλιμάκωση από το Ισραήλ του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Καλεί επίσης για την ίδρυση ενός κυρίαρχου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις. Το Μπαχρέιν έχει στείλει δύο αεροπλάνα με βοήθεια για τη Γάζα.

Εξάλλου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για τους Παλαιστινίους της Γάζας.

Ο βασιλιάς Σαλμάν δώρισε ο ίδιος 30 εκατομμύρια ριάλ (περίπου 8 εκατ. δολάρια), ενώ ο πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης της χώρας Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν δώρισε 20 εκατ. ριάλ (περίπου 5 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με το δημόσιο κανάλι Αλ-Εχμπαρίγια.

Η εκστρατεία «εντάσσεται στο πλαίσιο του ιστορικού ρόλου του βασιλείου που βρίσκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στις διάφορες κρίσεις και δοκιμασίες που διέρχεται», δήλωσε ο Αμπντάλα αλ-Ραμπία, υπεύθυνος του Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του βασιλιά Σαλμάν, τον οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται οι πιο ιεροί τόποι του ισλάμ, δεν έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ και καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στη Γάζα.

Πριν από τον πόλεμο, το βασίλειο είχε αρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, όμως οι συζητήσεις διακόπηκαν, είχε ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο σαουδάραβας αξιωματούχος. Η επίθεση στο ισραηλινό έδαφος των μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους και απήγαγαν 242 άλλους, είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στο βασίλειο, όπου αντίθετα από άλλες αραβικές χώρες, ο πληθυσμός δυσκολεύεται να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους Παλαιστινίους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS