Κόσμος

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μην τιμωρείτε τη Ν. Αφρική – Οι διπλωμάτες είχαν έρθει από αλλού»

Να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής ζήτησε ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Μογκουέτσι Μασίσι…

Τονίζει, ότι κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον στη χώρα, είχαν πάει εκεί από την Ευρώπη.

Η Όμικρον, που έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής και να λάβουν και άλλα μέτρα για να την περιορίσουν.

Ενώ δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πού εμφανίστηκε αρχικά η Όμικρον, η Νότια Αφρική στις 25 Νοεμβρίου και η η Μποτσουάνα μια ημέρα αργότερα ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει μια νέα παραλλαγή της οποίας οι μεταλλάξεις ήταν διαφορετικές από το κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα.

Η Νότια Αφρική έχει επίσης παραπονεθεί ότι τιμωρείται επειδή εντόπισε έγκαιρα το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

«Είναι περιττό και, εάν με ρωτήσετε, για λόγους έλλειψης καλύτερης έκφρασης, ανεύθυνο», δήλωσε ο Μασίσι αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μιλώντας σε συνέντευξη στο CNN χθες βράδυ. «Οι διπλωμάτες ήρθαν από έναν αριθμό χωρών…και πέρασαν από έναν αριθμό χωρών για να φθάσουν στην Μποτσουάνα».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, λέγοντας απλά ότι «κάποιοι ήταν στην Ευρώπη και κάποιοι αλλού». Ερωτηθείς εάν κάποιοι είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα, απάντησε «Πράγματι».

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ερευνά ορισμένες μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Η Όμικρον εντοπίστηκε σε διπλωμάτες που ταξίδεψαν στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου και έφυγαν στις 11 Νοεμβρίου.

Η χώρα έχει έως τώρα ανακοινώσει πάνω από 20 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπατχαλεφί Λεαγκατζάνγκ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ο Μασίσι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής».

Πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει κρούσματα Όμικρον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Corriere della sera: Ο Ζελένσκι «δίνει» το Ντονμπάς με αντάλλαγμα 800 δισ. δολάρια βοήθεια και εγγυήσεις ασφαλείας
Οι διαπραγματεύσεις στηρίζονται σε 4 έγγραφα που περιλαμβάνουν σχέδιο ειρήνης, ανοικοδόμηση με ποσό 800 δισ.δολάρια και εγγυήσεις ασφαλείας με βασική προϋπόθεση την παραχώρηση του Ντονέτσκ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 52
Στο αρχείο οι καταγγελίες σ βάρος του Χούλιο Ιγκλέσιας για σεξουαλική επίθεση - Η ισπανική δικαιοσύνη «δεν έχει δικαιοδοσία» περαιτέρω έρευνας
Η εισαγγελία έκρινε ότι δεν έχει δικαιοδοσία για να ερευνήσει γεγονότα που φέρονται να συνέβησαν στην Μπαχάμες και τη Δομινικανή Δημοκρατία
Χούλιο Ιγκλέσιας
Στάρμερ κατά Τραμπ: Αποκρουστικές οι δηλώσεις για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε οργή στους Βρετανούς βουλευτές και βετεράνους με τον ισχυρισμό του ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ έμειναν μακριά από τη γραμμή του μετώπου στο Αφγανιστάν
Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ