Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον: Μισό εκατομμύριο οι νεκροί παγκοσμίως από όταν εντοπίστηκε

Μετάλλαξη Όμικρον: Μισό εκατομμύριο οι νεκροί παγκοσμίως από όταν εντοπίστηκε
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί μισό εκατομμύριο θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον χαρακτηρίζει ως «παραπάνω κι από τραγικό» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), παρότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για προστασία.

«Ενώ όλος ο κόσμος λέει πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο καλοήθης, παραμερίζεται το γεγονός ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει αφότου εντοπίστηκε», τόνισε ο Άμπντι Μαχάμουντ, αρμόδιος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή αποτελεσματικών εμβολίων, μισό εκατομμύριο άνθρωπο πέθαναν, είναι αληθινά κάτι (…). Είναι κάτι παραπάνω κι από τραγικό».

Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2021, όταν εντοπίστηκε και χαρακτηρίστηκε ως «παραλλαγή ανησυχίας» η Όμικρον, έχουν καταγραφεί 130 εκατομμύρια μολύνσεις και 500.000 θάνατοι σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον Άμπντι Μαχάμουντ. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ξεπέρασε ταχύτατα τη Δέλτα και έχει γίνει πλέον κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι πιο μεταδοτική, έστω κι αν μοιάζει να προκαλεί πιο ήπια νόσηση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον είναι «απίστευτος», «οι προηγούμενες κορυφώσεις ωχριούν», ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ότι οι αριθμοί των μολύνσεων και των θανάτων στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο υψηλοί από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, σχολίασε άλλη αξιωματούχος του ΠΟΥ, η Μαρία φαν Κέρκοβ.

«Βρισκόμαστε ακόμη στη μέση αυτής της πανδημίας. Ελπίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος της», όμως «αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την κορύφωση της Όμικρον» και «αυτός ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος», προειδοποίησε η ίδια.

Η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,75 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αφότου εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στους επίσημους κυβερνητικούς απολογισμούς.

Σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν χορηγηθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις