Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μετωπική επίθεση Ερντογάν κατά των ΗΠΑ – Απαντάει στο τελεσίγραφο με απειλές

Μετωπική επίθεση Ερντογάν κατά των ΗΠΑ – Απαντάει στο τελεσίγραφο με απειλές

– Με μπαράζ δηλώσεων των υπουργών του απαντάει ο Ερντογάν στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ
– Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα δεχθεί καμία επιβουλή
– Αντίθετες οι ΗΠΑ με την Τουρκία σε θεμελιώδη ζητήματα, λεει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας

Ψυχροπολεμικό πλέον το κλίμα ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσογκτον. Μετά το τελεσίγραφο Τραμπ για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον και τα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, ο Ερντογάν όχι απλά αγνοεί το τελεσίγραφο αλλά ουσιαστικά απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα αλλάξει στρατόπεδο και θα στραφεί προς τη Ρωσία.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Χουλουσί Ακαρ, του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας που δηλώνει πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη συμμαχία τους με την Τουρκία σε θεμελιώδη ζητήματα ασφάλειας.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στη διπλωματία και τη συναίνεση, αλλά δεν θα δεχτεί καμία επιβολή, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η Άγκυρα περιμένει από την Ουάσιγκτον να παραμείνει πιστή στην συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην φιλία των δύο χωρών.

Άλλωστε ο ίδιος ο “σουλτάνος” το είπε ξεκάθαρα ότι σε διαφορετική περίπτωση η Άγκυρα θα στραφεί αλλού, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Ρωσία του Πούτιν.

Απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι δηλώσεις Ερντογάν χαρακτηρίζονται εμπρηστικές, πολλοί θεωρούν θέμα χρόνου τις νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ενώ φημολογείται ότι στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον θα μπουν πρόσωπα επιχειρηματιών και πολιτικών του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις