Κυριακή, 26 Μαΐ
22oC Αθήνα

“Μέτωπο” Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας και Ολλανδίας κατά της πρότασης Μέρκελ – Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κουρτς Αυστρία

Κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι η πορεία μέχρι την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη των χωρών που επλήγησαν από την λαίλαπα του κορονοϊού.

Μπορεί η κοινή πρόταση Μέρκελ και Μακρόν να σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στον ευρωπαϊκό Νότο, ωστόσο οι χώρες του Βορρά δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα.

Το επίδικο δεν είναι τόσο η βοήθεια ή το ύψος της, αλλά ο τρόπος που θα δοθεί. Με επιχορηγήσεις κι όχι δάνεια, λένε Μέρκελ και Μακρόν, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ιστορική μέρα για την Ευρώπη. 

Κατηγορηματικά διαφωνούν όμως Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία, που δεν θέλουν να ακούν κουβέντα για “αμοιβαιοποίηση” του χρέους και δείχνουν να αντιτείνουν η όποια βοήθεια να δοθεί με δάνεια και υπό όρους.

Σαν να το γνώριζε εκ των προτέρων η Κομισιόν, επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυό πλευρές, προτείνοντας και επιχορηγήσεις και δάνεια.

Αυστριακός Καγκελάριος: Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη

Απορρίπτοντας το “Ταμείο ανάκαμψης”, που πρότειναν χθες Γαλλία και Γερμανία για την παροχή βοήθειας προς τις πληγείσες από τον κορονοϊό χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυε σήμερα, μέσω Twitter, ότι “η θέση μας παραμένει αμετάβλητη”, και σημείωνε πως αντάλλαξε απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίος κρατούν επίσης αρνητική στάση.

Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, επιβεβαιώνοντας την αρνητική στάση της Αυστρίας, τόνισε χαρακτηριστικά : “Εξακολουθούμε να αρνιόμαστε να χρηματοδοτούμε επιχορηγήσεις που δεν επιστρέφονται, και, αντί κάλυψης κόστους για τα χρέη του παρελθόντος, χρειαζόμαστε επενδύσεις στο μέλλον ”.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η προθυμία της Αυστρίας να βοηθήσει είναι “πολύ υψηλή”, αλλά με τη μορφή εξοφλητέων δανείων, ανέφερε κατηγορηματικά πως “δεν θα δεχτούμε κοινοτικοποίηση χρέους υπό το πρόσχημα της κρίσης”.

Για το ίδιο θέμα, ο Χάραλντ Βιλίμσκι, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων – το οποίο συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 — απορρίπτοντας το “Ταμείο ανάκαμψης”, ανέφερε ότι η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν “δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χρηματικό δώρο για χώρες που εδώ και χρόνια δεν έχουν τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού τους”.

click4more: “Τα γυρνάει” η Κομισιόν: Με επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια η ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η σημερινή απόρριψη του “Ταμείου ανάκαμψης” από τον Αυστριακό καγκελάριο και τον υπουργό του των Οικονομικών, έρχεται να προστεθεί στην κατηγορηματική αντίθεση που προέβαλε από τα τέλη Μαρτίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην ενδεχόμενη έκδοση των αποκαλούμενων “κορονοομολόγων”, δηλαδή ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός.

Για την επίμονη άρνησή του, που ο ίδιος είχε προβάλει κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 26 Μαρτίου, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος είχε δεχθεί δριμεία κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είχε καταγγείλει ως “ανεύθυνο” το ότι “οι αυτοαποκαλούμενοι ενάρετοι κατηγορούν τους άλλους, για μία ακόμη φορά, ότι ξοδεύουν πολλά”.

“Ο ιός δεν έχει τίποτε να κάνει με το έλλειμμα ή τα χρέη, και μας αφορά όλους”, σημείωνε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξη του, και παρέπεμπε στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας έκδοσης “ομολόγου του κορονοϊού” από “εύπορες” χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Σλοβενία.

Ο ίδιος είχε αναφέρει επίσης, ότι η Αυστρία και η Ολλανδία θα αλλάξουν την στάση τους “μέσα σε 20 ημέρες, όταν και οι ίδιες βρεθούν σε εκείνη την κατάσταση την οποία βιώνουν (σ.σ. με τον κορονοϊό) ήδη τώρα οι άλλες χώρες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις