Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Μέτωπο” εναντίον της Τουρκίας ζητά το Ιράκ μετά τον νέο βομβαρδισμό εναντίον Κούρδων

Ιράκ

Τρεις μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης σε νέο βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

Ο Μουσίρ Μπασίρ, δήμαρχος του χωριού Ρασάνκι, στην επαρχία Ντοχούκ, είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις στοχοθέτησαν ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις μαχητές του PKK και να τραυματιστεί ένας τέταρτος, ο οποίος διέφυγε.

Το 4×4, που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, ερχόταν από το Ντοχούκ και είχε σταθμεύσει έξω από ένα μπακάλικο, είπε ο δήμαρχος.

Από την Πέμπτη, το Ιράκ είναι σε επαφή με τις γειτονικές αραβικές χώρες προσπαθώντας να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Άγκυρας που δρα στο έδαφός του. Η Τουρκία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να βομβαρδίζει το PKK και κατηγορεί τη Βαγδάτη και το Ιρακινό Κουρδιστάν ότι δεν κάνουν τίποτα απέναντι στην «τρομοκρατική» οργάνωση. Την Τρίτη, δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί του Ιράκ και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν από πλήγμα τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και την επόμενη ημέρα η Βαγδάτη κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή, για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες.

click4more: Ιράκ: Αρχίζει διπλωματική εκστρατεία για την εκδίωξη των τουρκικών δυνάμεων

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσέιν επικοινώνησε με τους ομολόγους του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν ενώ χθες είχε συνομιλίες με τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

Το Ιράκ ζητά από τις αραβικές χώρες να τηρήσουν ενιαία στάση ώστε να αναγκάσουν την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της που έχουν διεισδύσει στο ιρακινό έδαφος.

Από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Νύχια του Τίγρη» στο βόρειο Ιράκ, στα μέσα Ιουνίου, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άμαχοι. Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει τον θάνατο τουλάχιστον επτά στρατιωτών της και το PKK κάνει λόγο για 14 απώλειες στις τάξεις του.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις