Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Σε κατάσταση κρίσης» στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Σε κατάσταση κρίσης» στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Σε «κατάσταση κρίσης» κατά την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, περιγράφουν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους προκειμένου η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά και ύψωσε τη φωνή του στη Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λίντε, σε αυτό που τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ περιέγραψαν ως μια «ντροπιαστική» διάρρηξη του πρωτοκόλλου.

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή. Και όμως, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν εκνευρισμένος με τη ‘’φεμινιστική πολιτική’’ της Λίντε», ανέφερε ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. Μάλιστα πολλοί εκπρόσωποι των Συμμάχων επέλεξαν τη σιωπή για να ηρεμήσει την κατάσταση.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Ήταν ντροπιαστικό», ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις