Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μια περιουσία για το διαμάντι “Le Grand Mazarin” – Πουλήθηκε 14,5 εκατ. δολάρια

διαμάντι

Ένα κομμάτι του βασιλικού θησαυρού της Γαλλίας πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Γενεύη έναντι 14,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (12,3 εκατ. ευρώ /14,5 εκατ. δολάρια).

Πρόκειται για το ροζ διαμάντι “Le Grand Mazarin”, 19,07 καρατίων, που άλλοτε κοσμούσε το στέμμα βασιλέων και αυτοκρατόρων της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Ναπολέοντα.

Ο Christie’s το περιγράφει ως “αιώνιο σύμβολο ομορφιάς” και “μαρτυρία 350 ετών ευρωπαϊκής ιστορίας”. Ο οίκος δημοπρασιών δεν δημοσιοποίησε το όνομα του πωλητή ούτε αυτό του αγοραστή.

Το διαμάντι και η ιστορία του

Η πολύτιμη πέτρα είχε εξορυχθεί από τα παλιά ορυχεία της περιοχής Γκολκόντα στη νοτιοκεντρική Ινδία τον 17ο αιώνα. Φέρει το όνομα του Μαζαρίνου, καρδιναλίου, Ιταλού διπλωμάτη και μεγάλου συλλέκτη έργων τέχνης. Είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός της Γαλλίας επί βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΓ’ και του Λουδοβίκου ΙΔ’. Ο Μαζαρίνος κληροδότησε μετά τον θάνατό του, το 1661, την πολύτιμη πέτρα στον Λουδοβίκο ΙΔ’. Και πλέον το διαμάντι εντάσσεται στα Κοσμήματα του Στέμματος της Γαλλίας.

Τέσσερις βασιλείς, τέσσερις βασίλισσες, δύο αυτοκράτορες και δύο αυτοκράτειρες θα ευτυχήσουν να έχουν τον πολύτιμο λίθο στην κοσμηματοθήκη τους, αρχίζοντας από τον Λουδοβίκο ΙΔ’ , γνωστό ως “βασιλιά Ήλιο”.

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση το διαμάντι πέρασε από τα χέρια του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα, του ανιψιού του Ναπολέοντα Γ’ και της συζύγου και τελευταίας αυτοκράτειρας της Γαλλίας Ευγενίας.

Το 1887 η πολύτιμη πέτρα τέθηκε σε δημοπρασία κατά τη διάρκεια της πώλησης των Κοσμημάτων του Στέμματος. Ο γάλλος κοσμηματοπώλης Φρεντερίκ Μπουσερόν το αποκτά και το μεταπωλεί στον βαρώνο φον Ντέρβις. Στη συνέχεια το διαμάντι περιέρχεται στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις