Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Μιανμάρ: «Απεφάνθη» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – «Ο στρατός διέπραξε πραξικόπημα»

Μιανμάρ
Φωτογραφία από: Reuters

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πλέον και επισήμως ότι ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε «πραξικόπημα» σε βάρος της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η βοήθεια που στέλνει στη χώρα αυτή η Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τα γεγονότα και τις συνθήκες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η ηγέτιδα του κυβερνώντος κόμματος της Μιανμάρ και ο Ουίν Μιντ, ο πρόεδρος της εκλεγμένης κυβέρνησης, καθαιρέθηκαν με στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου», είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Αυτή η επίσημη διαπίστωση σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στη βοήθεια που λαμβάνει η κυβέρνηση της Μιανμάρ. Η άμεση βοήθεια προς το κράτος διακόπτεται αυτομάτως, όμως το ποσό αυτό είναι «πολύ μικρό, σχεδόν τίποτα». Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας δίνεται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πρόσθεσε.

click4more: Μιανμάρ: Έκανε ασκήσεις αερόμπικ και πίσω της ο Στρατός έκανε πραξικόπημα – Το βίντεο που έγινε viral

Η εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τα ακριβή ποσά που λαμβάνει η Μιανμάρ κάθε χρόνο.

«Επιπλέον, θα εξετάσουμε όλα τα προγράμματα βοήθειας» ώστε να αποφύγουμε να επωφεληθούν εμμέσως το κράτος ή οι πραξικοπηματίες», συνέχισε.

Αντιθέτως, δεν θα περιοριστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται κατά κύριο λόγο για τη μειονότητα των Ροχίνγκια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει απειλήσει ότι θα επαναφέρει όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στη Μιανμάρ αλλά τις οποίες ήρε σταδιακά η Ουάσινγκτον την τελευταία δεκαετία για να επιβραβεύσει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις