Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μιανμάρ: Ελεύθεροι οι δύο ρεπόρτερ του Reuters μετά από 500 ημέρες φυλάκισης

Μιανμάρ: Ελεύθεροι οι δύο ρεπόρτερ του Reuters μετά από 500 ημέρες φυλάκισης

Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα (07.05.2019) στην Μιανμάρ δύο ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετά από 500 ημέρες φυλάκισης.

Οι δύο ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης στη Μιανμάρ μετά από 500 ημέρες κράτησης είναι πλέον ελεύθεροι. Είχαν οδηγηθεί στη φυλακή μετά την καταδίκη τους για την παραβίαση του νόμου περί κρατικών μυστικών και κρατούνταν σε φυλακή που βρίσκεται προάστιο της Γιανγκό.

Οι δύο δημοσιογράφοι του Ρόιτερς, ο Ουά Λόουν, 33 ετών, και ο Κέι Σου Όου, 29 ετών, καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτά ετών, σε μια υπόθεση που ήγειρε πολλά ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Μιανμάρ και προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο, με ξένους διπλωμάτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν μια στημένη δίωξη σε βάρος τους.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το γραφείο του προέδρου της Μιανμάρ Ουίν Μγιν γνωστοποίησε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι 6.520 φυλακισμένοι στο πλαίσιο της αμνηστίας που αποφασίστηκε να τους χορηγηθεί.

Ο Ουίν Μγιν απένειμε χάρη στους χιλιάδες φυλακισμένους τον περασμένο μήνα. Είναι έθιμο οι αρχές στη Μιανμάρ να αποφυλακίζουν κρατούμενους γύρω στην έναρξη του νέου έτους στο ημερολόγιο της χώρας (17η Απριλίου).

Αρχικά δεν ξεκαθαρίστηκε εάν οι δύο δημοσιογράφοι του Ρόιτερς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί ενώ ερευνούσαν μια καταγγελία περί εκτέλεσης μειονοτικών μουσουλμάνων Ροχίνγκια, θα συμπεριλαμβάνονταν στους κρατουμένους που θα αφήνονταν ελεύθεροι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις