Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μιανμάρ: Η χούντα βομβάρδισε συναυλία – Τουλάχιστον 30 νεκροί

Μιανμάρ: Η χούντα βομβάρδισε συναυλία – Τουλάχιστον 30 νεκροί

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό συναυλίας στην Μιανμάρ, η οποία οργανώθηκε από μια εθνική μειονοτική οργάνωση που βρίσκεται σε σύγκρουση με τον στρατό της χούντας.

Η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε αργά χθες Κυριακή στο βόρειο κρατίδιο Κασίν, και πολίτες, προβεβλημένους ντόπιους τραγουδιστές και αξιωματικούς του Στρατού για την Ανεξαρτησία της Κασίν (KIA), ενώ μάρτυρες ανέφεραν πως η επίθεση εξαπολύθηκε από τρία μαχητικά.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στη βία από τότε που ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση στις αρχές του 2021. Κινήματα της αντιπολίτευσης, ορισμένα από αυτά ένοπλα, ξεπήδησαν έκτοτε σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία ο στρατός αντιμετωπίζει με θανατηφόρα δύναμη.

Ο εκπρόσωπος του του Στρατού για την Ανεξαρτησία της Κασίν (KIA), Νάου Μπου είπε ότι η επίθεση είχε στόχο τους εορτασμούς για την 62η επέτειο από τη σύσταση της πολιτικής πτέρυγας του στρατού της Κασίν, του Οργανισμού για την Ανεξαρτησία της Κασίν (KIO).

«Η αεροπορική επιδρομή ήταν σκόπιμη. Η KIA/KIO καταδικάζουν σθεναρά το γεγονός. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα μοχθηρή πράξη που μπορεί επίσης να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία, προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών.

Μετά το πραξικόπημα, η ανοιχτή σύγκρουση ξεκίνησε ξανά μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και του άσπονδου αντιπάλου της, της KIA, η οποία αγωνίζεται για μεγαλύτερη αυτονομία του λαού της Κασίν εδώ και έξι δεκαετίες και έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην αντίσταση κατά της χούντας.

Η σκιώδης Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), μια συμμαχία από οργανώσεις κατά του στρατού εξέφρασε την οδύνη της για την απώλεια ζωών και έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν και να σταματήσουν επειγόντως τις φρικαλεότητες.

«Ο τρομοκρατικός στρατός διέπραξε σκόπιμα άλλη μια μαζική δολοφονία με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στοχεύοντας μια μεγάλη δημόσια συναυλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NUG.

«Η πράξη του τρομοκρατικού στρατού παραβιάζει σαφώς τους διεθνείς νόμους».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τον στρατό της Μιανμάρ, κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τους θανάτους αμάχων. Η χούντα λέει ότι οι επιχειρήσεις της στοχεύουν «τρομοκράτες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις