Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Μιανμάρ: Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λήψεις σε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μετά το πραξικόπημα

Μιανμάρ: Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λήψεις σε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μετά το πραξικόπημα

Μπορεί στην Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα να διακόπηκαν προσωρινά οι τηλεπικοινωνίες, οι πολίτες της χώρας βρήκαν τη λύση.

Πάνω από 1 εκατομμύριο λήψεις της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων εκτός σύνδεσης Bridgefy καταγράφηκαν στην Μιανμάρ, ανακοίνωσε η εταιρεία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα χθες Δευτέρα και την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών.

Η μεξικανική νεοφυής επιχείρηση, που απέκτησε δημοφιλία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2020, ανέφερε με tweet της ότι ελπίζει οι πολίτες της Μιανμάρ να βρουν την εφαρμογή «χρήσιμη κατά τη διάρκεια δύσκολων εποχών».

Μετά τη σύλληψη των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών της χώρας, διεκόπη η λειτουργία τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδέσεων στην μεγαλύτερη πόλη Γιανγκόν, την πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου και σε ορισμένα άλλα μέρη της χώρας.

Οι τηλεπικοινωνίες αποκαταστάθηκαν αργά χθες, αλλά, σε δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδε το Reuters, ακτιβιστές στην Μιανμάρ ενθάρρυναν τη λήψη της Bridgefy ως λύση για πιθανές περαιτέρω διακοπές λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεξικάνικης εταιρείας, Χόρχε Ρίος τόνισε στο Reuters ότι από χθες Δευτέρα έως σήμερα το βράδυ η εφαρμογή είχε περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια λήψεις. Η χώρα έχει περίπου 22 εκατομμύρια χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Bridgefy, την οποία χρηματοδοτούν μεταξύ άλλων ο συνιδρυτής του Twitter, Μπιζ Στόουν και η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη, είναι μία από τις πολλές εφαρμογές που βασίζονται σε Bluetooth που χρησιμοποιούν πολυγωνικά δίκτυα (mesh networks), επιτρέποντας σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επικοινωνούν χωρίς διαδικτυακή σύνδεση.

Τέτοιες εφαρμογές έχουν αποκτήσει δημοτικότητα παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες που έχουν ιστορικό επιβολής περιορισμών σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε παρόχους διαδικτύου – αν και οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας ανησυχούν ότι μπορούν να παραβιαστούν, εκθέτοντας τους χρήστες σε κινδύνους παρακολούθησης.

Σε απάντηση σε ερώτηση του Reuters, η Bridgefy είπε ότι έχει βελτιώσει τις διαδικασίες ασφαλείας της και κρυπτογράφησης απευθείας μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών.

Άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες περιλαμβάνουν το goTenna και το Briar, ενώ η πλέον ξεπερασμένη εφαρμογή Bluetooth Firechat χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες διαδηλώσεις στο Ιράν και στο Ιράκ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις