Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Μικρή “ανάσα” για Τραμπ – Το… μπαλάκι στη Γερουσία για τη χρηματοδότηση του κράτους

Τραμπ κυβέρνηση
Φωτογραφία Reuters

Το πρώτο εμπόδιο ξεπεράστηκε. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ δεν έβαλε “λουκέτο” στο κράτος και έδωσε μικρή περίοδο χάριτος στον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά…

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους. Συγχρόνως,  θα αποτρέψει την αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών ως τη 16η Φεβρουαρίου. Έως τότε η κυβέρνηση Τραμπ έχει ευκαιρία να γεφυρώσει το χάσμα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Μετά την απόφασή της, η Βουλή των Αντιπροσώπων έστειλε το κείμενο του νομοσχεδίου στη Γερουσία. Κι εκεί αρχίζουν τα… δύσκολα, αφού το μέλλον του είναι μάλλον αβέβαιο.

Η ισχύς των τρεχόντων διακανονισμών για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ εκπνέει το Σαββατοκύριακο. Η Γερουσία έχει λίγες ώρες στη διάθεσή της για να αποτρέψει το περιλάλητο shutdown, δηλαδή την αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών.

Φταίνε πάντα οι άλλοι για τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει… απαιτήσει και φυσικά έριξε την ευθύνη για τη διαρκή επανεμφάνιση του προβλήματος στους Δημοκρατικούς.

«Είναι πιθανόν» να υπάρξει μια τέτοια παύση λειτουργίας, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «καταστροφική» μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο ταυτόχρονα περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις. Κι αυτό διότι επέκρινε το σχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης ενός προγράμματος για την υγειονομική ασφάλιση άπορων παιδιών (του λεγόμενου CHIP), που αποτελεί προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς. Ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος στηρίζει πλήρως την πρόταση που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος των ΗΠΑ θα κάνει… shutdown! Το ίδιο είχε συμβεί το 2013 επί Μπαράκ Ομπάμα.

Τι σημαίνει «παύση λειτουργίας» για τη κυβέρνηση

Σε μια ενδεχόμενη «παύση λειτουργίας» του ομοσπονδιακού κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απολύτως αναγκαίοι» θα παραμείνουν στα σπίτια τους, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2013, όταν είχαν τεθεί σε «τεχνική αργία» 850.000 άνθρωποι. Τότε, οι μισοί από τους 742.000 πολιτικούς υπαλλήλους του Πενταγώνου –είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημοσίου– είχαν τεθεί σε αργία, όμως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν κανονικά. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν να καθυστερήσει η καταβολή των μισθών των στρατιωτών, εφόσον αυτή η παράλυση συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο.

Αναμένεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα κλείσουν όλα τα εθνικά πάρκα και τα μουσεία (συνολικά 368), συμπεριλαμβανομένου και του ζωολογικού κήπου της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, από το κλείσιμο αυτό το 2013 για δύο εβδομάδες το κράτος είχε απώλεια εσόδων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

… μια μίνι καταστροφή!

Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα υπολειτουργούσαν, γεγονός που θα προκαλούσε καθυστερήσεις, για παράδειγμα στην έκδοση διαβατηρίων, στην είσπραξη φόρων, στην έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων στην αγορά, στη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) θα σταματούσαν να δέχονται νέους ασθενείς για πειραματικές θεραπείες.

Στην Ουάσινγκτον, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που χρηματοδοτείται απευθείας από το Κογκρέσο, θα έκλειναν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δρόμων, αποκομιδής των σκουπιδιών και οι βιβλιοθήκες. Τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς θα συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά.

Από το «κλείσιμο» εξαιρούνται ο Λευκός Οίκος, το Κογκρέσο, οι αερομεταφορές, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, τα ταχυδρομεία και όσες υπηρεσίες κρίνονται αναγκαίες για την ασφάλεια και την προστασία της χώρας. Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν θα επηρεαζόταν.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την «παράλυση» του 2013 κυμαίνονται μεταξύ 2-6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις