Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Μικρό κόμμα αποχώρησε από την κυβέρνηση εξαιτίας μιας αποκρατικοποίησης

Μικρό κόμμα αποχώρησε από την κυβέρνηση εξαιτίας μιας αποκρατικοποίησης

  Η αριστερή κυβέρνηση της Δανίας έχασε σήμερα έξι υπουργούς, μέλη του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο διαμαρτύρεται για τη μερική πώληση της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας Dong στην αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs, η οποία έλαβε σήμερα την τελική έγκρισή της από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών του δανικού κοινοβουλίου.

Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο τοποθετείται στα αριστερά των σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ήταν κατηγορηματικά αντίθετο στη συναλλαγή αυτή.

“Διατηρήσαμε ως το τέλος τις θέσεις μας για την Dong”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Ολοκλήρωσης Ανέτ Βίλχελμσεν, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και από την ηγεσία του κόμματος.

Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το φθινόπωρο του 2011, θα επιβιώσει, καθώς η Βίλχελμσεν διευκρίνισε πως το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συνεχίσει να την υποστηρίζει στο κοινοβούλιο και δεν θα περάσει στην αντιπολίτευση.

“Θα παρουσιάσω σύντομα μια νέα κυβέρνηση”, ανακοίνωσε η Τόρνινγκ-Σμιτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας (…) Η Δανία είναι πιο ισχυρή, πιο υγιής, με περισσότερη αλληλεγγύη απ’ ό,τι πριν από δυόμισι χρόνια”.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος περιορίζεται έτσι από τρία σε δύο κόμματα, ήταν ήδη μειοψηφικός στο κοινοβούλιο. Καθώς τώρα έχει ακόμη λιγότερους βουλευτές, η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί να επιδιώκει συχνότερα την υποστήριξη ορισμένων μελών της αντιπολίτευσης, αν το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα καταψηφίσει και άλλα νομοσχέδια που θεωρεί πως αντιβαίνουν σε μια αριστερή πολιτική.

“Δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά”, δήλωσε η πρωθυπουργός.

Η Τόρνινγκ-Σμιτ είχε ήδη μείνει χωρίς τις ψήφους ενός άλλου κόμματος που εκπροσωπείται στην κυβέρνηση, της Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας, κατά την υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2014.

Η Dong Energy είναι παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού (με αιολική και θερμική ενέργεια) και πραγματοποίησε το 2012 τζίρο 67,2 δισεκατομμυρίων κορωνών (9 δισεκ. ευρώ).

Το Νοέμβριο η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία για αύξηση κεφαλαίου στην οποία η Goldman Sachs συνεισέφερε 8 δισεκ. κορώνες (1,1 δισεκ. ευρώ), αποκτώντας έτσι το 19% του κεφαλαίου. Η συναλλαγή αυτή ήταν που εγκρίθηκε σήμερα το απόγευμα από την Επιτροπή Οικονομικών του κοινοβουλίου.

Η συναλλαγή με την Goldman Sachs βύθισε το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε βαθιά κρίση, καθώς η βάση του αμφισβητεί τον προσανατολισμό της κυβέρνησης, τον οποίο θεωρεί υπερβολικά δεξιό.

Η Τόρνινγκ-Σμιτ ακολούθησε μια πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας αφότου ανέβηκε στην εξουσία και μείωσε τη φορολογία των εταιρειών από 25% σε 22%. Δημιούργησε έτσι ισχυρές αντιπαλότητες στην αριστερά.

Η πολιτική της φαίνεται πάντως τελευταία να αποδίδει καρπούς, με την ανεργία να έχει πέσει το Δεκέμβριο στο 5,6%, το χαμηλότερο σημείο των τεσσάρων τελευταίων ετών, και δύο διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης το 2013, για πρώτη φορά από το 2011.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε