Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

“Μήλον της Έριδος” το Γιβραλτάρ ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία

“Μήλον της Έριδος” το Γιβραλτάρ ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, μετά από την απαίτηση της Ισπανίας να συμμετάσχει στις διαδικασίες, στον βαθμό που αφορούν το καθεστώς στη χερσόνησο. Το Γιβραλτάρ απαντάει πως δεν θα γίνει διαπραγματευτικό χαρτί, ενώ η Μέι λέει πως θα κάνει υπομονή μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε σήμερα (03.04.2017) λίγο έκπληκτος για τον τόνο που υιοθετεί το Λονδίνο για το θέμα του Γιβραλτάρ και ζήτησε ηρεμία. «Η ισπανική κυβέρνηση είναι λιγάκι έκπληκτη από τον τόνο των δηλώσεων που έρχονται από την Βρετανία, μία χώρα γνωστή για την αυτοκυριαρχία της», δήλωσε.

Ο Αλφόνσο Ντάστις αναφερόταν στις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των Τόρις Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος θεωρεί ότι η Τερέζα Μέι θα ήταν έτοιμη να κάνει πόλεμο για να υπερασπισθεί το Γιβραλτάρ, όπως έκανε πριν από 35 χρόνια η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φόκλαντ.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ παραμένει αμετάβλητη και δεν μπορεί να μεταβληθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και του ίδιου του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται προς τη χορήγηση στην Ισπανία δικαιώματος βέτο απέναντι στη διαμόρφωση του καθεστώτος των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων του Γιβραλτάρ με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Για αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ επέκρινε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου Λονδίνου-ΕΕ, «αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ένωση, καμία συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εφαρμοσθεί για τον θύλακα του Γιβραλτάρ χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Βασίλειο της Ισπανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ο κ. Τουσκ, ο οποίος εννοεί να προσφεύγει στις αναγωγές με το διαζύγιο και την αγωγή διαζυγίου, συμπεριφέρεται σαν απατημένος σύζυγος που εκμεταλλεύεται τα παιδιά», δήλωσε ο Φάμπιαν Πικάρντο στο πρακτορείο Reuters. Ο Πικάρντο θεωρεί ότι η Ισπανία προσπαθεί να τρομοκρατήσει το Γιβραλτάρ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της επιτρέπει να το κάνει, ενώ διακηρύσσει ότι ο βρετανικός θύλακας δεν θα επιτρέψει να γίνει διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούμε σε διαπραγματευτικό χαρτί και να γίνουμε θύμα του Brexit αφού δεν είμαστε οι υπαίτιοι του Brexit: ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα το να γίνουμε στόχος ισοδυναμεί με το να επιτραπεί στην Ισπανία να συμπεριφέρεται ως νταής», δήλωσε. Ο Πικάρντο ζήτησε την αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ από το σχέδιο των οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων. «Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», είπε.

Μετά από όλα αυτά πήρε θέση και η Τερέζα Μέι. “Η Βρετανία θα περιμένει έως το τέλος του μήνα για να μάθει σε ποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφώνησαν τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με θέματα όπως το Γιβραλτάρ”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

Το μέλλον του Γιβραλτάρ έδωσε το έναυσμα για την πρώτη διαμάχη των συνομιλιών εξόδου από τότε που η Μέι κατέθεσε τα επίσημα έγγραφα του διαζυγίου, με το προσχέδιο του οδικού χάρτη της ΕΕ να προβλέπει ότι η όποια συμφωνία για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας.

«Αυτό είναι το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών που εκδόθηκε…Θα περιμένουμε να δούμε τι θα συμφωνηθεί από τους 27», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους. Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε σήμερα στη Μαδρίτη μια «φιλική και εποικοδομητική» συνάντηση με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις στο πλαίσιο μιας προκαθορισμένης επίσκεψης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κατά την οποία αναφέρθηκε στο ζήτημα του Γιβραλτάρ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε