Κόσμος

Μινεσότα: Επέστρεψε σπίτι του το 5χρονο αγόρι με τον μπλε σκούφο, που συνελήφθη από την ICE στη Μινεάπολη

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι όλες οι οικογένειες, όλα τα παιδιά, να επιστρέψουν σπίτι τους», είπε ο Χοακίν Κάστρο, Δημοκρατικός βουλευτής από το Τέξας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Λίαμ Κονέχο Ράμος, το 5χρονο αγόρι που συνελήφθη πριν από περίπου δέκα ημέρες από πράκτορες της ομοσπονδίας μετανάστευσης (ICE) στη Μινεσότα, κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει σήμερα (1/2/2026) σπίτι του, όπως γνωστοποίησε σήμερα ένας βουλευτής.

Η σύλληψη του αγοριού από την ICE σε έφοδο στη Μινεάπολη, στη Μινεσότα, πυροδότησε χιλιάδες αντιδράσεις παγκοσμίως, ειδικά αφού είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφικά στιγμιότυπα που το απαθανάτιζαν, σκυθρωπό, φορώντας στο κεφάλι μπλε σκούφο από τον οποίο εξείχαν λευκά αυτιά λαγού και σάκα στην πλάτη, με μαυροφορεμένο πράκτορα στο φόντο.

Χθες, δικαστής στο Τέξας αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο μικρός, μαζί με τον πατέρα του και σήμερα έφτασαν σπίτι του: «Ο Λίαμ είναι τώρα σπίτι, μαζί με το σκούφο και το σακίδιό του», έγραψε ο Χοακίν Κάστρο, Δημοκρατικός βουλευτής από το Τέξας, σε ανάρτηση στο X, μαζί με μια φωτογραφία του μικρού αγοριού να φορά το μπλε σκούφο του.

Στην χθεσινή του απόφαση ο δικαστής χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα: «η υπόθεση αυτή έχει τη γένεσή της στη λαθεμένη από τη σύλληψή της κι εφαρμοζόμενη με τρόπο που δείχνει ανικανότητα επιδίωξη της κυβέρνησης να επιτυγχάνονται ημερήσιες ποσοστώσεις απελάσεων», ακόμη κι αν αυτό σημαίνει τον σωματικό ή ψυχικό «τραυματισμό παιδιών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS), το παιδί συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης που είχε στο στόχαστρο τον πατέρα του.

Η ICE βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική για τις μεθόδους της, οι οποίες θεωρούνται βάναυσες, και λόγω των θανάτων 2 διαδηλωτών που πυροβολήθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες στη Μινεάπολη τον Ιανουάριο.

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι το αγόρι είχε τεθεί υπό κράτηση από την ICE αφού ο πατέρας του, τον οποίο ο Βανς παρουσίασε ως παράτυπο μετανάστη, τράπηκε σε φυγή για να μη συλληφθεί από τους πράκτορες.

Πατέρας και γιος αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Σάββατο από ένα κέντρο κράτησης οικογενειών μεταναστών στο Τέξας και επέστρεψαν στη Μινεσότα σήμερα το πρωί από τον Κάστρο, δήλωσε ο βουλευτής. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι όλες οι οικογένειες, όλα τα παιδιά, να επιστρέψουν σπίτι τους», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έφοδος της αστυνομίας μετανάστευσης στο σπίτι της «εχθρού» του Τραμπ, δημοκρατικής βουλευτού Ιλχάν Ομάρ
Η γεννημένη στη Σομαλία βουλευτής ασκεί έντονη κριτική στον Τραμπ και έχει χαρακτηρίσει τη συνεχή προσοχή του Πρόεδρου στο πρόσωπό της «νοσηρή και αποκρουστική εμμονή»
Η βουλευτής των ΗΠΑ, Ilhan Omar (κέντρο) σε διαδήλωση στη Μινεάπολη κατά της μεταναστευτικής αστυνομίας (ICE)
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς κατά της συμφωνίας Πούτιν και Τραμπ για το ντίζελ – «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας»
Ο Γερμανός καγκελάριος προανήγγειλε μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας στο ελάχιστο επιτρεπτό από την ΕΕ - Τι είπε για τα χαμηλά ποσοστά του CDU
Φρίντριχ Μερτς