Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μήνυμα ExxonMobil στον Ερντογάν: Μακριά από τα πλοία μας!

ExxonMobil
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Μετά την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ενόψει των ερευνών της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται ακόμη ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Αυτή τη φορά από την ίδια την εταιρία.

Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie ήταν σαφής προς την… Τουρκία: ο προγραμματισμός, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά. Και θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

«Ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018», είπε ο εκπρόσωπος της ExxonMobil στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες», σημείωσε.

Η ExxonMobil και η κυπριακή ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Ο… στόλος

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, έκανε retweet φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Και το έκανε μια μέρα πριν γίνει γνωστό πως οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις