Κόσμος

Μήνυμα ΗΠΑ σε Βόρεια Μακεδονία: Μονόδρομος για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ η Συμφωνία των Πρεσπών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ.

Όπως τόνισε ο κ. Πάλμερ «δεν υπάρχει ουσιαστικός δρόμος προς τα εμπρός αν ανατραπούν οι Πρέσπες. Η αποτυχία της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας θα φέρει τη Βόρεια Μακεδονία σε μειονεκτική θέση. Βεβαίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική και επίσης ενδείξεις ότι θα δημιουργήσει προστριβές για τη Βόρεια Μακεδονία και εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο Voice of America. Ο κ. Πάλμερ είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη περίπτωση που το κόμμα VMRO κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Αν και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν τοποθετούνται σε εσωτερικά ζητήματα που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία άλλων χωρών, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει και τυπικά το 30ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μέχρι τις εκλογές του Απριλίου.

Εξίσου, όμως, αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οκ. Πάλμερ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι οι γαλλικές ανησυχίες έχουν απαντηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε αρνηθεί να συναινέσει στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από πέντε μήνες, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα η γαλλική πλευρά είχε καταθέσει και σχετική πρόταση για την ανανέωση της διαδικασίας εισδοχής των υποψήφιων χωρών.

«Υπάρχουν, λοιπόν, λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Σίγουρα μεταφέραμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας την ελπίδα και την προσδοκία μας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει την ευκαιρία της συνάντησης του Μαρτίου για να αποδείξει ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη παραμένει ανοιχτός», σημείωσε ο κ. Πάλμερ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κέιτ Μίντλετον «τράβηξε τα βλέμματα» στο Wimbledon – Η εντυπωσιακή εμφάνισή της με κόκκινο φόρεμα και η συγκινητική συνάντηση με 12χρονη παραπληγική
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, προστάτιδα του All England Lawn Tennis Club, εμφανίστηκε χαμογελαστή και χαιρέτισε το κοινό πριν πάρει τη θέση της στο Royal Box, όπου την υποδέχτηκαν με θερμό χειροκρότημα
Kate Middleton
Συγκλονιστικό βίντεο με θραύσματα ρωσικού πυραύλου που πέφτουν σε πάρκο στην Ουκρανία - Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί και 17 τραυματίες
Στο Κίεβο, οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί, μερικά λεπτά αφού ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού, ενώ δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά 10 και 11 ετών
Ουκρανία
6
«Στα μαχαίρια» Τραμπ και New York Times: Καταγγελίες σε 4 δημοσιογράφους για το ρεπορτάζ σχετικά με την ασφάλεια του νέου Air Force One
Η κλήτευση έγινε έπειτα από δημοσίευση άρθρων από τους New York Times που ισχυρίζονταν ότι το αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε ο Τραμπ, δώρο από το Κατάρ, δεν ήταν αρκετά ασφαλές
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο νέο Air Force One