Κόσμος

Μήνυμα ΗΠΑ σε Βόρεια Μακεδονία: Μονόδρομος για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ η Συμφωνία των Πρεσπών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ.

Όπως τόνισε ο κ. Πάλμερ «δεν υπάρχει ουσιαστικός δρόμος προς τα εμπρός αν ανατραπούν οι Πρέσπες. Η αποτυχία της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας θα φέρει τη Βόρεια Μακεδονία σε μειονεκτική θέση. Βεβαίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική και επίσης ενδείξεις ότι θα δημιουργήσει προστριβές για τη Βόρεια Μακεδονία και εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο Voice of America. Ο κ. Πάλμερ είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη περίπτωση που το κόμμα VMRO κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Αν και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν τοποθετούνται σε εσωτερικά ζητήματα που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία άλλων χωρών, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει και τυπικά το 30ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μέχρι τις εκλογές του Απριλίου.

Εξίσου, όμως, αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οκ. Πάλμερ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι οι γαλλικές ανησυχίες έχουν απαντηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε αρνηθεί να συναινέσει στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από πέντε μήνες, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα η γαλλική πλευρά είχε καταθέσει και σχετική πρόταση για την ανανέωση της διαδικασίας εισδοχής των υποψήφιων χωρών.

«Υπάρχουν, λοιπόν, λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Σίγουρα μεταφέραμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας την ελπίδα και την προσδοκία μας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει την ευκαιρία της συνάντησης του Μαρτίου για να αποδείξει ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη παραμένει ανοιχτός», σημείωσε ο κ. Πάλμερ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου ζητάει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στο Ισραήλ χωρίς τα αραβικά κόμματα
«Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τους εταίρους μας και με οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Γαλλία: Στο εδώλιο οι γονείς της 4χρονης που βρέθηκε νεκρή και ακρωτηριασμένη σε χαντάκι – Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 39 χρόνια
Ένα τυχαίο εύρημα DNA, 31 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ταυτοποίησή της και στη σύλληψη των γονιών της, που κινδυνεύουν με ισόβια
A France Police officer controls cars at a check point ahead of the G7 summit in Evian-les-Bains, France, Monday, June 15, 2026.
Τρομακτικό τροχαίο με αυτοκίνητο που βρέθηκε «στον αέρα» πάνω από το Ποζιτάνο στην Ιταλία - Δείτε εικόνες
Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για λόγους που διερευνώνται ακόμη και ως εκ θαύματος βρέθηκε ισορροπημένο πάνω από το κενό, αποφεύγοντας οριακά την πτώση
Ποζιτάνο