Κόσμος

Μήνυμα Κόντε μετά την παραίτηση του: Να ξανασηκωθεί όρθια η πατρίδα μας

O Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα το μεσημέρι, κατά την συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματατέλα, ανήρτησε το βράδυ της Τρίτης (26.01.2021) στο Facebook, γραπτό μήνυμά του, με ευθεία αναφορά στην κυβερνητική κρίση.

«Ήρθε η στιγμή να υψώσουν τη φωνή τους, όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας μας», γράφει ο Κόντε στο μήνυμά του. Παράλληλα, προσθέτει ότι η παραίτησή του «στηρίζει τη δυνατότητα αυτή: τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης η οποία να προσφέρει μια προοπτική εθνικής σωτηρίας».

Σύμφωνα με τον Κόντε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να εργαστεί για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου ο οποίος να βασίζεται στην απλή αναλογική, και να επιτρέψει στη χώρα να αφήσει πίσω της την πανδημία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός (ο οποίος παραμένει στην θέση του για την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων) καταλήγει εκφράζοντας μια προσδοκία, η οποία αφήνει να εννοηθεί πως δεν θεωρεί βέβαιο ότι θα του δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πιο αναλυτικά, ο Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει μέσω διαδικτύου: «Το μόνο που έχει σημασία, πέρα από το ποιος θα κληθεί να ηγηθεί της χώρας, είναι η πατρίδα μας να μπορέσει να ξανασηκωθεί όρθια. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε όλοι, διότι θα έχει κερδίσει η Ιταλία. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, θα με βρείτε πάντα -με δύναμη και πάθος- να στηρίζω τη χώρα».

Τι δείχνει δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, αντιφατικό μήνυμα φθάνει από δημοσκοπική έρευνα της εταιρείας Swg, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού La7.

Στην πρόθεση ψήφου, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με ποσοστό 23,5%. Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επιλέγει το 16,3% των ερωτηθέντων, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «σταματά» στο 6,3% .

Σε ό,τι αφορά τους εταίρους του Τζουζέπε Κόντε, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πείθει το 19,3% του στατιστικού δείγματος, ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 15,7%. Η δε Ιταλική Αριστερά βρίσκεται στο 3,8%.

Παράλληλα, όμως, η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ του να παραμείνει ο Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

Το 46% του δείγματος θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της, έστω και αν στην Γερουσία δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Το 10% απαντά ότι καλό θα είναι, ο Ιταλός πρωθυπουργός να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, με πιο εύρωστη κοινοβουλευτική υποστήριξη, ενώ το 23% ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μόνο το 9%, τέλος, υποδεικνύει ως λύση την σύσταση κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό.

Οι περισσότεροι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, πέρα από τις κομματικές πεποιθήσεις, στην παρούσα φάση υγειονομικής κρίσης και έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, οι πολίτες προτιμούν να μην υπάρξουν αλλαγές στην διακυβέρνηση της χώρας, φοβούμενοι ότι η πολιτική αυτή αστάθεια θα μπορούσε να έχει ευρύτερες, αρνητικές επιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ έβαλε το χέρι του στα οπίσθια της Μελάνια μπροστά στον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα – Το άγγιγμα που σχολιάστηκε
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον γάμο - διάρκειας 63 ετών - των γονιών του, σχολιάζοντας με χιούμορ τον δικό του με τη Μελάνια Τραμπ - «Αυτό το ρεκόρ δεν θα το φτάσουμε»
Τραμπ Μελάνια
Ο Αλβανός πολιτικός – μοντέλο Ίλι Πατσούκου που αποτελεί το «όνειρο κάθε γυναίκας» και έχει «ταράξει» τα social media
Ο Ίλι Πατσούκου συνεχίζει να διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική και δεν έχει ακολουθήσει ακόμα την καριέρα του μόντελινγκ όπως του προτείνουν πολλοί χρήστες
Ο Ίλι Πατσούκου
ΕΕ: Αναποτελεσματικό το σύστημα της Meta για την προστασία ανηλίκων στα social media
Η Meta φαίνεται ότι έχει αγνοήσει ευρέως γνωστές επιστημονικές αποδείξεις που δείχνουν ότι οι πιο νέοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στις εν δυνάμει βλάβες που προκαλούνται από υπηρεσίες όπως το Facebook και το Instagram
Μαθητές με κινητά τηλέφωνα
Πιτ Χέγκσεθ: Έτοιμος να δώσει εξηγήσεις για τον πόλεμο στο Ιράν και να αντιμετωπίσει τα «καρφιά» των Δημοκρατικών
Βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων έχουν επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση για την έλλειψη ενημέρωσης και τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου
χεγκσεθ