Κόσμος

Μήνυμα Κόντε μετά την παραίτηση του: Να ξανασηκωθεί όρθια η πατρίδα μας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

O Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα το μεσημέρι, κατά την συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματατέλα, ανήρτησε το βράδυ της Τρίτης (26.01.2021) στο Facebook, γραπτό μήνυμά του, με ευθεία αναφορά στην κυβερνητική κρίση.

«Ήρθε η στιγμή να υψώσουν τη φωνή τους, όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας μας», γράφει ο Κόντε στο μήνυμά του. Παράλληλα, προσθέτει ότι η παραίτησή του «στηρίζει τη δυνατότητα αυτή: τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης η οποία να προσφέρει μια προοπτική εθνικής σωτηρίας».

Σύμφωνα με τον Κόντε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να εργαστεί για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου ο οποίος να βασίζεται στην απλή αναλογική, και να επιτρέψει στη χώρα να αφήσει πίσω της την πανδημία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός (ο οποίος παραμένει στην θέση του για την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων) καταλήγει εκφράζοντας μια προσδοκία, η οποία αφήνει να εννοηθεί πως δεν θεωρεί βέβαιο ότι θα του δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πιο αναλυτικά, ο Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει μέσω διαδικτύου: «Το μόνο που έχει σημασία, πέρα από το ποιος θα κληθεί να ηγηθεί της χώρας, είναι η πατρίδα μας να μπορέσει να ξανασηκωθεί όρθια. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε όλοι, διότι θα έχει κερδίσει η Ιταλία. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, θα με βρείτε πάντα -με δύναμη και πάθος- να στηρίζω τη χώρα».

Τι δείχνει δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, αντιφατικό μήνυμα φθάνει από δημοσκοπική έρευνα της εταιρείας Swg, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού La7.

Στην πρόθεση ψήφου, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με ποσοστό 23,5%. Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επιλέγει το 16,3% των ερωτηθέντων, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «σταματά» στο 6,3% .

Σε ό,τι αφορά τους εταίρους του Τζουζέπε Κόντε, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πείθει το 19,3% του στατιστικού δείγματος, ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 15,7%. Η δε Ιταλική Αριστερά βρίσκεται στο 3,8%.

Παράλληλα, όμως, η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ του να παραμείνει ο Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

Το 46% του δείγματος θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της, έστω και αν στην Γερουσία δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Το 10% απαντά ότι καλό θα είναι, ο Ιταλός πρωθυπουργός να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, με πιο εύρωστη κοινοβουλευτική υποστήριξη, ενώ το 23% ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μόνο το 9%, τέλος, υποδεικνύει ως λύση την σύσταση κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό.

Οι περισσότεροι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, πέρα από τις κομματικές πεποιθήσεις, στην παρούσα φάση υγειονομικής κρίσης και έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, οι πολίτες προτιμούν να μην υπάρξουν αλλαγές στην διακυβέρνηση της χώρας, φοβούμενοι ότι η πολιτική αυτή αστάθεια θα μπορούσε να έχει ευρύτερες, αρνητικές επιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Το «εγώ» του Τραμπ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με το Ιράν
Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι η επιθετική ρητορική και οι δημόσιες προσβολές του Τραμπ προς την Τεχεράνη μπορεί να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου
Ντόναλντ Τραμπ
Αποζημίωση 900 ευρώ σε Γερμανό τουρίστα επειδή δεν μπορούσε να βρει ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Κω – Ήταν «πιασμένες» με πετσέτες
Ο άνδρας έκανε διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 2024 και δήλωσε ότι περνούσε 20 λεπτά καθημερινά προσπαθώντας να βρει ξαπλώστρα
Ξαπλώστρα, ξαπλώστρες
Θρίλερ με τους 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, που αποβιβάστηκαν πριν γίνουν γνωστά τα κρούσματα χανταϊού
Έγινε γνωστό ότι ένας από αυτούς νοσηλεύεται ήδη σε νοσοκομείο της Ζυρίχης με συμπτώματα χανταϊού, αποτελώντας το όγδοο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα που συνδέεται με το πλοίο
To κρουαζιερόπλοιο
Το «όχι» του Ριάντ στον Τραμπ για το Ορμούζ: Το παρασκήνιο μιας παρέμβασης που άλλαξε τα σχέδια στον Περσικό Κόλπο
Πώς η Σαουδική Αραβία φέρεται να φρέναρε την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ και τι σημαίνει αυτό για τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή
Ντόναλντ Τραμπ
Η στιγμή που ο καπετάνιος του MV Hondius που χτυπήθηκε από χανταϊό ανακοινώνει ότι ένας επιβάτης πέθανε - «Είμαστε ασφαλείς»
«Όσο τραγικό κι αν είναι, οφείλεται σε φυσικά αίτια πιστεύουμε και ό,τι προβλήματα κι αν είχε, ο γιατρός με ενημέρωσε ότι δεν ήταν μολυσματικά», ακούγεται να λέει για τον θάνατο επιβάτη
Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου
Στη δημοσιότητα σημείωμα αυτοκτονίας του Έπσταϊν πριν από τον θάνατό του: «Με ερευνούσαν για μήνες, δεν βρήκαν τίποτα»
Αν και η αυθεντικότητα του σημειώματος δεν έχει επιβεβαιωθεί, η δημοσιοποίησή του έρχεται τη στιγμή που συνεχίζονται τα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του χρηματιστή
O Τζέφρι Επστάιν