Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Μήνυμα Σόιμπλε σε Λαγκάρντ! Της ζητά να μην ακολουθήσει την πολιτική Ντράγκι

Μήνυμα Σόιμπλε σε Λαγκάρντ! Της ζητά να μην ακολουθήσει την πολιτική Ντράγκι
photo αρχείου epa

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο και ζήτησε από τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να μην ακολουθήσει την πολιτική του Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Βουλής της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε πως προσδοκά πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα εφαρμόσει μία «πολύ λογική» νομισματική πολιτική που θα σέβεται τα όρια της εντολής της ΕΚΤ.

Ο Σόιμπλε είναι από τους πιο ένθερμους επικριτές της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής, των αρνητικών επιτοκίων και των προγραμμάτων αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και οι δηλώσεις του δείχνουν τη δυσκολία που θα έχει η Λαγκάρντ για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ μελών της Ευρωζώνης που παρέλαβε από τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο γραφείο του, στο κτίριο του Ράιχσταγκ της γερμανικής Βουλής, ο Σόιμπλε τόνισε τους προσωπικούς δεσμούς του με τη Λαγκάρντ, με την οποία είχε συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, όταν αυτή ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Σόιμπλε εξήρε την ευρεία διεθνή εμπειρία της Λαγκάρντ και σημείωσε ότι αναμένει πως θα «επιδιώξει σίγουρα μία πολύ λογική» και ισχυρή νομισματική πολιτική. «Η εντολή, όμως, της ΕΚΤ είναι περιορισμένη, επειδή μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα είναι νομιμοποιημένη δημοκρατικά μόνο όταν έχει μία περιορισμένη εντολή», πρόσθεσε, σε μία ελαφρά συγκαλυμμένη προσπάθεια να υπενθυμίσει στη Λαγκάρντ την απογοήτευση των Γερμανών αποταμιευτών για τη χωρίς προηγούμενο μακρά περίοδο μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Γερμανός συντηρητικός βουλευτής Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος κάλεσε τη Λαγκάρντ να απορρίψει τις «υποκατάστατες διαρθρωτικές πολιτικές» του Ντράγκι καθώς όπως τόνισε “χρειαζόμαστε μία μεγάλη αλλαγή στα επιτόκια».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις