Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια: Πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο με “ναι” στο δημοψήφισμα

Στόλτενμπεργκ ΝΑΤΟ ΠΓΔΜ
Φωτογραφία Reuters

– Σαφές μήνυμα του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ
– Μόνο αν γίνει δεκτό στο δημοψήφισμα το νέο όνομα, θα γίνουν τα Σκόπια πλήρες μέλος της Συμμαχίας
– Ζήτημα των αρχηγών των κρατών μελών το αν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είπε
– Στηρίζω τη συμφωνία (με την Ελλάδα), εκμεταλλευθείτε την είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους Σκοπιανούς

Μάλλον αυτό το μήνυμα του Γενς Στόλτενμπεργκ δεν το περίμεναν πολλοί στα Σκόπια. Αλλά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ήταν απόλυτα σαφής: για να γίνει η ΠΓΔΜ πλήρες μέλος της Συμμαχίας πρέπει να μετονομαστεί σε “Βόρεια Μακεδονία”. Δηλαδή, να γίνει δεκτή η συμφωνία στο δημοψήφισμα!

Προσερχόμενος στο συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται στο Λουξεμβούργο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος. Δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας, μόνο αν επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ απάντησε αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στόλτενμπεργκ για ΠΓΔΜ: Πρόσκληση ναι, ένταξη μετά το… “ναι”

«Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την πΓΔΜ)» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την πΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος μόνο όταν επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας.

«Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα» τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην «ιστορική» σημασία της συμφωνίας, η οποία είναι μία «ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον λαό της ΠΓΔΜ να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα υπάρξει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της Συμμαχίας, επανέλαβε. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Στηρίζω σθεναρά τη συμφωνία» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις