Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Μήνυμα της Βρετανίας για τον Ρώσο κατάσκοπο που δηλητηριάστηκε

Μήνυμα της Βρετανίας για τον Ρώσο κατάσκοπο που δηλητηριάστηκε

Σε κρίση φαίνεται πως είναι πιθανό να θέσει τις σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας, η δηλητηρίαση Ρώσου πρώην κατασκόπου στο Σάλσμπερι, που εκτέθηκε σε άγνωστη μέχρι στιγμής πανίσχυρη ουσία.

Μπορεί λοιπόν η Μόσχα να αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και να δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί εάν της ζητηθεί, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε τον… τόνο μιας ενδεχόμενης αντιπαράθεσης.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αν αποδειχτεί ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από αυτό, τότε η χώρα του θα απαντήσει άμεσα. Ο Σερκέι Σκριπάλ ήταν Ρώσος διπλός κατάσκοπος που λειτούργησε για τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο για «το ανησυχητικό επεισόδιο στο Σάλσμπερι όπου ένας 66χρονος άνδρας, ο Σεργκέι Σκριπάλ, και η 33χρονη κόρη του, η Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι την Κυριακή μέσα σ’ ένα εμπορικό κέντρο», ο υπουργός δήλωσε: «Δεν διατυπώνω κατηγορίες εναντίον κανενός … Λέω στις κυβερνήσεις σ’ όλον τον κόσμο πως καμιά απόπειρα φόνου αθώου σε βρετανικό έδαφος δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Αν οι υποψίες αποδειχθούν βάσιμες, τότε μπορεί να αναγκασθούμε να εξετάσουμε εκ νέου το καθεστώς των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει, καθώς και άλλα μέτρα», προσέθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο … φέτος το καλοκαίρι, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί κανονικά στην εκδήλωση αυτή», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Μαζί του δηλητηριάστηκε και η 33χρονη κόρη του, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν μαζί του.

Βίντεο με τις τελευταίες  κινήσεις πριν δηλητηριαστούν

Στο μεταξύ στην δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που δείχνει τον Σκριπάλ και την 33χρονη, να περπατούν στην περιοχή λίγο πριν προσβληθούν από την άγνωστη ουσία.

Προσβλήθηκαν ακόμα και όσοι πήγαν στο σημείο!

Ωστόσο στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ένα μέλος των υπηρεσιών παροχής Πρώτων Βοηθειών που έσπευσε στο σημείο. Και δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, και δύο βρετανοί αστυνομικοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο όμως στην συνέχεια οι αστυνομικοί έλαβαν εξιτήριο.

Σε καραντίνα… ολόκληρη η περιοχή

Παρότι οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό, η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην περιοχή όπου βρέθηκε ο πρώην κατάσκοπος καθώς και προληπτικά σε μια πιτσαρία με την επωνυμία Zizzi στο κέντρο του Σάλσμπερι. Κάποιοι από τους ερευνητές φορούσαν ολόσωμες κίτρινες στολές χημικής προστασίας.

“Μιλάμε με αυτόπτες μάρτυρες, λαμβάνουμε δείγματα από το σημείο όπου βρέθηκαν οι δύο, πραγματοποιούμε τοξικολογικές εξετάσεις και όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια απάντηση”, δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ο ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικης υπηρεσίας.

“Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε: οι ρώσοι εξόριστοι δεν είναι αθάνατοι. Όλοι τους πεθαίνουν και υπάρχει η τάση για θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουμε τις καταστάσεις απειλής”, δήλωσε ο Ρόουλι στο ραδιόφωνο του BBC προτού αναφερθεί στη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Βρετανική έρευνα έχει αποφανθεί ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να έδωσε το πράσινο φως το 2006 για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου της KGB Λιτβινένκο με ραδιοενεργό πολώνιο-210 στο Λονδίνο. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως διαψεύσει κάθε ανάμειξη στη δολοφονία του Λιτβινένκο.

Ο 43χρονος Λιτβινένκο, ένας σφοδρός επικριτής του Πούτιν ο οποίος έξι χρόνια προτού δηλητηριαστεί είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία και είχε καταφύγει στη Βρετανία, έχασε τη ζωή του αφού ήπιε πράσινο τσάι δηλητηριασμένο με το σπάνιο και πανίσχυρο ραδιοενεργό ισότοπο στο ξενοδοχείο του Λονδίνου Millennium.

Οι γιατροί χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να εξακριβώσουν την αιτία της ασθένειάς του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις