Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μίσιγκαν: Εκατοντάδες διαδηλωτές, κάποιοι οπλισμένοι, ζητούν να λήξει η καραντίνα (pics)

Μίσιγκαν: Εκατοντάδες διαδηλωτές, κάποιοι οπλισμένοι, ζητούν να λήξει η καραντίνα (pics)
Reuters

Υπέρ της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό διαδήλωσαν εκατοντάδες Αμερικανοί στο Μίσιγκαν. Μαζί με το γειτονικό Ουισκόνσιν βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας διαμάχης για την επανεκκίνηση της οικονομίας στις ΗΠΑ, παρά την πανδημία.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στα μέτρα καραντίνας συγκεντρώθηκαν στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί. Ωστόσο, τόσο στο Μίσιγκαν όσο και στο Ουισκόνσιν, οι κυβερνήτες τους προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα. Γι’ αυτό και θεωρούνται Πολιτείες κρίσιμης σημασίας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες ελπίζει να κερδίσει και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έκανε το 2016.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που τάσσεται υπέρ της γρήγορης επανεκκίνησης της οικονομίας ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, πέτυχε μια σημαντική πολιτική νίκη αργά την Τετάρτη (13.05.2020) στο Ουισκόνσιν: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας αυτής ακύρωσε τα μέτρα καραντίνας που είχε επιβάλει ο Δημοκρατικός κυβερνήτης.

Στο Μίσιγκαν, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης (14.05.2020) στο Λάνσινγκ, παρά το ψιλόβροχο, μπροστά στην είσοδο του Καπιτωλίου όπου εδρεύει το τοπικό κοινοβούλιο. Απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο, με ένα πανό που έγραφε “Ελευθερία”. Το κτίριο ήταν ήδη κλειστό, λόγω της διαδήλωσης.

Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές φορούσαν στολές καμουφλάζ και οπλοφορούσαν, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Άλλοι κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και πλακάτ κατά της κυβερνήτου Γκρέτσεν Γουίτμερ, η οποία παρέτεινε τα μέτρα καραντίνας μέχρι τις 28 Μαΐου.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που διαδηλωτές – σε κάποιες περιπτώσεις οπλισμένοι – συγκεντρώνονται για να ζητήσουν την άρση της καραντίνας στο Μίσιγκαν, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 4.700 θάνατοι από Covid – 19, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Στις 15 Απριλίου σχεδόν 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στο Λάνσινγκ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μιας ένωσης συντηρητικών οργανώσεων που αποκαλείται “Οι κάτοικοι του Μίσιγκαν κατά της καταχρηστικής καραντίνας”. Δύο εβδομάδες αργότερα, η αντιπαράθεση εντάθηκε, όταν ένοπλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να ζητήσουν τη χαλάρωση των μέτρων.

Μίσιγκαν: “Άγρια Δύση”

Οι διαδηλώσεις υπέρ της επανεκκίνησης της οικονομίας έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, με την ενθάρρυνση και του προέδρου Τραμπ ο οποίος εκτιμά ότι ορισμένοι κυβερνήτες «το παρατράβηξαν» με τους περιορισμούς. Ο πρόεδρος στράφηκε ιδιαίτερα εναντίον της Γουίτμερ, μολονότι ο τρόπος που εκείνη διαχειρίστηκε την κρίση βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους από τους κατοίκους του Μίσιγκαν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ο Τραμπ κέρδισε οριακά το Μίσιγκαν στις εκλογές του 2016.

“Το Μίσιγκαν είναι μια Πολιτεία περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων και η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού κάνει αυτό που πρέπει”, είπε η Γουίτμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Τετάρτη (13.05.2020). Έκανε επίσης λόγο για “πολιτικές συγκεντρώσεις” και κατήγγειλε τις “εκκλήσεις για βία”.

Ανατολικότερα, το Ουισκόνσιν είναι επίσης μια Πολιτεία όπου νίκησαν οριακά οι Ρεπουμπλικάνοι πριν από τέσσερα χρόνια. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί της Πολιτείας αυτής, ακύρωσε την Τετάρτη (13.05.2020) την παράταση του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων που είχε αποφασίσει ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τόνι Έβερς.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παράταση που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Αντρέα Παλμ ήταν “παράνομη” γιατί “υπερβαίνει τις εξουσίες” της. Ο Τραμπ χαιρέτισε τη “νίκη” στο Ουισκόνσιν. “Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης αναγκάστηκε από τα δικαστήρια να αφήσει ανοιχτή την Πολιτεία”, έγραψε στο Twitter. “Οι κάτοικοι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Το μέρος είναι γεμάτο ζωή”, πρόσθεσε.

Ο Έβερς από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση η οποία, όπως λέει, βυθίζει την Πολιτεία “στο χάος, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη ζωή” των πολιτών. Μέχρι σήμερα στο Ουισκόνσιν έχουν καταγραφεί 421 θάνατοι από Covid – 19. “Αυτό είναι Άγρια Δύση», είπε το βράδυ της Τετάρτης (13.05.2020) στο CNN, την ώρα που τα μπαρ ξανάνοιγαν σε πολλές πόλεις, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν πολλές φωτογραφίες από μπαρ γεμάτα με πελάτες που δεν φορούσαν μάσκες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις