Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μογκερίνι: Ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ!

Μογκερίνι: Ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ!
Η ύπατη Ευρωπαία εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Τουρκία χαιρέτισε η ύπατη Ευρωπαία εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κ. Μογκερίνι τόνισε πως – παρά τις όποιες δυσκολίες – η ΕΕ παρουσίασε μια “ενιαία προσέγγιση” τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική παρέμβαση στη βορειανατολική Συρία, η Ευρωπαία αξιωματούχος σημείωσε ότι η θέση της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη, καταδικάζοντας την Τουρκία και καλώντας την να σταματήσει.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δε λήφθηκε μια απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, υπάρχει η δέσμευση της επιβολής του.

Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΕ καλεί σε συνεδρίαση την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, θεωρείται ότι μια από τις πιο “άμεσες επιπτώσεις” της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να “αναστηθεί”.

Μογκερίνι για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα για την εφαρμογή ενός “καθεστώτος – πλαισίου” περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Όπως ανέφερε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο, το μήνυμα της συνεδρίασης είναι ότι λήφθηκε η “πολιτική απόφαση” για την επιβολή κυρώσεων.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τη στάση της ΕΕ προς την Τουρκία και αν είναι αρκετή για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε πως οι σημερινές (σ.σ. 14.10.2019) αποφάσεις είναι “βαριές” και δε θα περάσουν “απαρατήρητες”.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει συνεργασία με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό και η ενέργεια.

“Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Κάποιες φορές πέτυχε και κάποιες όχι”, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας “δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά πιο περίπλοκες”.

“Πρέπει να είμαστε σαφείς μεταξύ μας. Έχουμε συμφωνίες και κάποιες διαφωνίες, όπως για το αν κάποιες ομάδες θεωρούνται τρομοκρατικές ή όχι. Οι σημερινές (σ.σ. 14.10.2019) αποφάσεις ήταν μια καλή άσκηση σαφήνειας”, κατέληξε η Φ. Μογκερίνι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις