Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Μόλις 170 άνθρωποι φυλακίστηκαν για το αποτυχημένο πραξικόπημα στο Τατζικιστάν – Η σύγκριση με την Τουρκία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Πρόκειται για μια χώρα που το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο χρόνο, δεν τράβηξε σε καμία περίπτωση – και λογικά – την προσοχή, όπως εκείνο του Ιουλίου στην Τουρκία.

Οι Αρχές του Τατζικιστάν καταδίκασαν μόλις 170 ανθρώπους για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, την ίδια ώρα που στην Τουρκία ο Ερντογάν προχωρά σε σαρωτική εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού. Στο Τατζικιστάν, το πραξικόπημα οργανώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αμπντουλαχίμ Ναζαρζόντα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με 60 οπαδούς του από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει στα βουνά.

“Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε περίπου 200 ανθρώπους… Συγκεντρώσαμε συγκεκριμένες αποδείξεις εναντίον τους” δηλώνει ο εισαγγελέας Γιουσούφ Ραχμόν, προσθέτοντας πως 170 καταδικάστηκαν καθώς έπαιξαν ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν, αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος φυλάκισε τους πρωταίτιους ενώ έβγαλε εκτός νόμου το Ισλαμιστικό Κόμμα χαρακτηρίζοντάς το τρομοκρατική οργάνωση και συλλαμβάνοντας δεκάδες μέλη του.

Η σύγκριση βέβαια μεταξύ Τατζικιστάν και Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει σε απόλυτους αριθμούς, αλλά συγκριτικά. Η Τουρκία έχει πληθυσμό 79 εκατομμυρίων και το Τατζικιστάν 8.6 εκατομμυρίων. Η αναλογία δηλαδή είναι κοντά στο 1/10, κάτι που δεν ισχύει και για τις συλλήψεις μετά τα αποτυχημένα πραξικοπήματα, καθώς στο μεν Τατζικιστάν έγιναν μόλις 200, ενώ στην Τουρκία σχεδόν 60 χιλιάδες τιμωρήθηκαν είτε με φυλάκιση είτε με απομάκρυνση από την εργασία τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε