Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

“Μούδιασμα” στην Νότια Κορέα για την παύση των ασκήσεων με τις ΗΠΑ – Μάτις: Το ξέραμε από πριν

“Μούδιασμα” στην Νότια Κορέα για την παύση των ασκήσεων με τις ΗΠΑ – Μάτις: Το ξέραμε από πριν

“Μούδιασμα” στην Νότια Κορέα προκάλεσε η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ πως θα σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, μετά την συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Στον απόηχο των δηλώσεων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε ότι δεν πιάστηκε εξαπίνης από την ανακοίνωση αυτή και πως το γνώριζε από πριν.

Όταν της ζητήθηκε πιεστικά να απαντήσει αν ο υπουργός αιφνιδιάστηκε από την απόφαση να σταματήσουν τα γυμνάσια, η εκπρόσωπος Ντέινα Γουάιτ απάντησε: “Δεν υπήρξαν εκπλήξεις”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τραμπ είχε συμβουλευτεί εκ των προτέρων τον υπουργό.

Άλλοι νυν και πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών Άμυνας των ΗΠΑ, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπαν ότι ξαφνιάστηκαν με την ανακοίνωση και εξέφρασαν ανησυχίες ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το επίπεδο ετοιμότητας των Αμερικανών στρατιωτών στην κορεατική χερσόνησο. “Είμαι ελαφρώς κατάπληκτος για το πόσα πολλά δίνουμε και πόσα λίγα παίρνουμε σε αντάλλαγμα” είπε ένας πρώην αξιωματούχος χαρακτηρίζοντας “οριακά ανεύθυνη” την απόφαση του προέδρου.

Η ανακοίνωση του Τραμπ

Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση αυτή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης, χαρακτηρίζοντας ακριβά και “προκλητικά” τα γυμνάσια – μια άποψη που απηχεί τις επικρίσεις της Βόρειας Κορέας στο θέμα αυτό. Είπε επίσης ότι “κάποια στιγμή” θέλει να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες που σήμερα σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

“Έχουμε σήμερα 32.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα και θα ήθελα να μπορώ να τους φέρω πίσω στην πατρίδα. Αλλά αυτό δεν αποτελεί μέρος της εξίσωσης αυτή τη στιγμή”, είπε.

Μια εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο είπε ότι δεν έχουν λάβει προς το παρόν κάποια οδηγία για να σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε για το θέμα χαρακτήρισε την απόφαση “πολιτική, όχι στρατιωτική”.

“Νομίζαμε ότι έκανε λάθος”

Ένας αξιωματούχος της Νότιας Κορέας είπε ότι αρχικά νόμιζε ότι η δήλωση του Τραμπ ήταν γλωσσική παραδρομή. “Σοκαρίστηκα όταν αποκάλεσε προκλητικές τις ασκήσεις, μια πολύ ασυνήθιστη λέξη για Αμερικανό πρόεδρο”, σχολίασε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ για 20 λεπτά αργά το απόγευμα σήμερα, αλλά στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας τους δεν γίνεται καμία αναφορά στις στρατιωτικές ασκήσεις. Τον περασμένο μήνα η Σεούλ τόνιζε ότι το θέμα των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη χώρα δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν, ακόμη και αν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις