Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Μουσείο της Γλασκώβης: Αγνοείται πασίγνωστο γλυπτό του Ροντέν αξίας 3 εκατ. λιρών

Μουσείο της Γλασκώβης: Αγνοείται πασίγνωστο γλυπτό του Ροντέν αξίας 3 εκατ. λιρών

Η διοίκηση Μουσείου στη Γλασκώβη ανακοίνωσε ως χαμένο γλυπτό του παγκόσμιας φήμης καλλιτέχνη Ογκίστ Ροντέν, η αξία του οποίου φέρεται να ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια αγγλικές λίρες.

Το γλυπτό είναι μία γύψινη εκδοχή του γλυπτού «Οι αστοί του Καλαί» (Les Bourgeois de Calais) που αγοράστηκε το 1901, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, το γλυπτό είναι ανάμεσα στα σχεδόν 1.750 αντικείμενα που αυτή τη στιγμή αναφέρονται ως χαμένα ή κλεμμένα.

Η οργάνωση που διαχειρίζεται τα Μουσεία της πόλης της Σκωτίας ανέφερε ότι ήταν γνωστό ότι το έργο είχε υποστεί ζημιές αφού παρουσιάστηκε σε έκθεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Glasgow Life επιβεβαίωσε ότι το γλυπτό αυτή τη στιγμή αναφέρεται ως «μη εντοπισμένο».

Στον Ροντέν επιτράπηκε από τη γαλλική νομοθεσία να δημιουργήσει διαφορετικές εκδοχές του «Les Bourgeois» από γύψο και ορείχαλκο. Μια εκδοχή του γλυπτού σε φυσικό μέγεθος έχει περίοπτη θέση στους κήπους των κτιρίων του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο. Το γλυπτό απεικονίζει τα δεινά των κατοίκων του γαλλικού λιμανιού κατά τη διάρκεια 11μηνης πολιορκίας από τους Άγγλους κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο.

Η απώλεια χαρακτηρίστηκε ως «επαίσχυντη» από τον οργανισμό Comite Rodin με έδρα το Παρίσι, ο οποίος διατηρεί κατάλογο των έργων του καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο.

O Ογκίστ Ροντέν (1840-1917) θεωρείται προάγγελος της μοντέρνας γλυπτικής και είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του «Ο Σκεπτόμενος».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις