Κόσμος

Μπαγκλαντές: “Πράσινο φως” για την θανατική ποινή σε βιαστές

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές ενέκρινε σήμερα την ποινή της θανατικής καταδίκης για βιαστές εν μέσω αντιδράσεων σε όλη τη χώρα ύστερα από σειρά ομαδικών βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στα σεξουαλικά εγκλήματα στο Μπαγκλαντές, με σχεδόν 1.000 περιστατικά να καταγράφονται μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου και ένα πέμπτο και πλέον εξ αυτών να είναι ομαδικοί βιασμοί, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ain-o-Salish Kendra.

Ειδικοί, ωστόσο, είπαν ότι οι αυστηρότερες ποινές δεν θα είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και οι αρχές χρειάζεται να ασχοληθούν άμεσα με τα συστημικά προβλήματα στις δίκες σε υποθέσεις βιασμών και τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά καταδίκης.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας και στην προστασία των υπόπτων από πρόσωπα με επιρροή για πολιτικούς λόγους.

click4more: Φρίκη! Την έκαψαν ζωντανή όταν κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση

Το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, ενέκρινε την πρόταση να θεσπιστεί η θανατική καταδίκη ως η βαρύτερη ποινή για βιασμό, δήλωσε ο υπουργός Νομοθεσίας Ανισούλ Χουκ στο Reuters. «Ο νόμος χρειαζόταν να τροποποιηθεί γρήγορα…(το υπουργικό συμβούλιο) αποφάσισε ότι το διάταγμα θα κοινοποιηθεί αύριο, με την έγκριση του προέδρου, καθώς το Κοινοβούλιο δεν πραγματοποιεί επί του παρόντος συνεδριάσεις», δήλωσε.

Το τελευταίο κύμα οργής στη χώρα πυροδοτήθηκε από βίντεο στο οποίο φαίνονται άνδρες να γδύνουν και να επιτίθενται σε μία γυναίκα για σχεδόν μισή ώρα στη νοτιοανατολική επαρχία Ναχάλι. Έρευνα από ανεξάρτητο κρατικό φορέα, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέληξε ότι η γυναίκα στο βίντεο είχε βιαστεί κατ’ επανάληψη και είχε απειληθεί με όπλο από μέλος της ομάδας την περασμένη χρονιά.

«Κανένα έλεος σε βιαστές», φώναξαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα Ντάκα και άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων ήταν εκατοντάδες γυναίκες και φοιτητές. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα όπως «Σταματήστε την κουλτούρα του βιασμού».

click4more: Εκτέλεση ή ευνουχισμό για τους βιαστές ζητά ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

«Κάθε μέρα, οι εφημερίδες έχουν νέες αναφορές για σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών», δήλωσε η Σαχάνα Ισλάμ, φοιτήτρια που συμμετείχε στις διαδηλώσεις. «Φοβάμαι πως είμαι η επόμενη. Θέλω τη θανατική ποινή για τους βιαστές ώστε οι υπόλοιποι από αυτούς τους απάνθρωπους ανώμαλους να ξέρουν τι θα τους συμβεί εάν τολμήσουν να το κάνουν».

Όταν τα θύματα υποβάλλουν καταγγελία για σεξουαλική επίθεση στο Μπαγκλαντές, πολύ σπάνια ασκείται δίωξη ενώ χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία – ακόμα και στην περίπτωση που η υπόθεση φθάσει στο δικαστήριο, τα ποσοστά καταδίκης είναι πολύ χαμηλά.

Πέρα από αυτό, πολλές γυναίκες δεν καταγγέλλουν τον βιασμό τους γιατί φοβούνται ότι θα στιγματιστούν. Έρευνα του 2013, που διενεργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ των ανδρών στο Μπαγκλαντές που ομολόγησαν ότι διέπραξαν βιασμό, έδειξε ότι το 88% των κατοίκων σε αγροτικές περιοχές και το 95% των κατοίκων αστικών κέντρων δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία νομική επίπτωση.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας