Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Μπαίνουν “λουκέτα” και στη Γερμανία για τον κορονοϊό! Τι κλείνει

Μπαίνουν “λουκέτα” και στη Γερμανία για τον κορονοϊό! Τι κλείνει

Μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού ανάλογα με αυτά που έχει πάρει και η Ελλάδα ανακοίνωσε η Γερμανία μετά τη συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων.

Κλείνουν λόγω κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, εμπορικά καταστήματα, μπαρ, κλαμπ, ντισκοτέκ, θέατρα, όπερες, συναυλιακοί χώροι και μουσεία, εκθέσεις, σινεμά, πάρκα αναψυχής, ζωολογικοί κήποι, ειδικές αγορές, καζίνο, παιχνιδάδικα, οίκοι ανοχής, όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, γυμναστήρια, μαγαζιά λιανικής και παιδικές χαρές.

Click4more Μαζικά «λουκέτα» λόγω κορονοϊού και στην Τουρκία!

Παράλληλα θα απαγορευτούν συναντήσεις σε συλλόγους και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ωδεία και άλλα δημόσια ή εκπαιδευτικά εξωσχολικά ιδρύματα, καθώς και ταξίδια με λεωφορεία. Απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις σε εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές και συγκεντρώσεις άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων μπαίνουν περιορισμοί στις επισκέψεις (μια την ημέρα ή για μια ώρα) στα νοσοκομεία, σε γηροκομεία κτλ, όπου δεν θα επιτρέπεται η παρουσία παιδιών κάτω των 16 ετών ή ανθρώπων με αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στα ιδρύματα αυτά αλλά και σε πανεπιστήμια, νηπιαγωγεία, σχολεία (εκτός κι αν είναι κλειστά) απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα που έχουν ταξιδέψει σε χώρες με κρούσματα ή σε περιοχές με κρούσματα στη Γερμανία.

Σε καφετέριες, εστιατόρια, εστιατόρια ξενοδοχείων, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός, οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι μεγάλες, ο κόσμος λίγος και να τηρούνται κανόνες υγιεινής (μέχρι 50 άτομα και μόνο εφόσον τα τραπέζια απέχουν 1,5 μέτρο μεταξύ τους). Δεν επιτρέπεται πλέον να νοικιάζονται σπίτια σε τουρίστες, ενώ τα εστιατόρια και καταστήματα που πωλούν φαγητό μπορούν να ανοίγουν στις 06:00 και να κλείνουν πριν από τις 18:00 το απόγευμα.

Αυστηροί περιορισμοί θα τεθούν στην λειτουργία των καταστημάτων που πωλούν είδη διατροφής για ζώα.

Click4more Χαραμάδα ελπίδας: Κλινικές έρευνες σε Γαλλία και ΗΠΑ για πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα ειδών διατροφής, τα μανάβικα, τα παντοπωλεία, οι λαϊκές αγορές, οι υπαίθριες αγορές, τα take away και τα delivery, οι κάβες, τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα μαγαζιά ιατρικού εξοπλισμού, τα βενζινάδικα, οι τράπεζες, τα ταμιευτήρια, τα ταχυδρομεία, οι μεταφορικές εταιρίες, τα κομμωτήρια, τα καθαριστήρια, τα πλυντήρια, τα pet shop και τα καταστήματα χονδρικής πώλησης.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και τις Κυριακές.  

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνιστά να αποφεύγονται τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ, μετά το μερικό κλείσιμο των συνόρων, η Βαυαρία κηρύχθηκε σε «κατάσταση καταστροφής» και η Βάδη-Βυρτεμβέργη ετοιμάζεται να κλείσει τα αεροδρόμιά της.

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών των πολιτών σε δημόσιο χώρο, θα εφαρμοστεί όταν κριθεί αναγκαίο από το κάθε κρατίδιο.

Η Βαυαρία σε “κατάσταση καταστροφής”

Αυτής της τάξης μέτρα εφαρμόζει ήδη η Βαυαρία, μια από τις πιο σοβαρά πληττόμενες περιοχές της Γερμανίας. Ο πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ κήρυξε το κρατίδιο σε «κατάσταση καταστροφής», απαγορεύοντας κάθε «μη απαραίτητη δραστηριότητα».

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Θα πεθάνουν άνθρωποι. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να το πάρουμε σοβαρά. Η καθημερινότητά μας θα αναποδογυριστεί», δήλωσε ο κ. Σέντερ, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι αναστέλλεται η λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης η οποία εμπίπτει στην κατηγορία «ελεύθερος χρόνος», ενώ ειδικοί κανόνες θα ανακοινωθούν για τον κλάδο της γαστρονομίας.

Το λιανικό εμπόριο «κλείνει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία στο εξής θα λειτουργούν έως τις 22:00 και τις Κυριακές έως τις 18:00. Στο πλαίσιο δε της προσπάθειας στήριξης των επιχειρήσεων, η Βαυαρία αναμένεται να διαθέσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αφορούν τις μετακινήσεις των πολιτών στο εξωτερικό, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνέστησε να αποφεύγονται «όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια» στο εξωτερικό. «Ο κίνδυνος να μην είστε πλέον σε θέση να ξεκινήσετε το ταξίδι της επιστροφής λόγω των αυξανόμενων περιορισμών, είναι αυτή τη στιγμή για πολλούς προορισμούς υψηλός», εξήγησε ο υπουργός. Σήμερα άλλωστε η κυβέρνηση της Βάδης – Βυρτεμβέργης ζήτησε από το τοπικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την αναστολή λειτουργίας όλων των αεροδρομίων του κρατιδίου (Στουτγκάρδη, Φρίντριχσχάφεν, Καρλσρούη, Μάνχαϊμ).

Ο κορονοϊός «χτυπά» και τις πτήσεις

Η κρίση τoυ κορονοϊού έχει επηρεάσει και την διεθνή εναέρια κυκλοφορία. Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με πρωτεύουσα τη Στουτγάρδη, θα σταματήσει τις επόμενες ημέρες τις πτήσεις προς και από όλα τα αεροδρόμιά του. Σε όσους έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό θα επιτραπεί μεν η επάνοδος, αλλά αν προέρχονται από περιοχές όπου έχουν πληγεί από τον κορονοϊό θα μπουν σε καραντίνα.

Αντίθετα, «η εναέρια κυκλοφορία στα μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια πρέπει να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι αερολιμένες της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, για παράδειγμα, θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν», δήλωσε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ στο dpa.

Επίσης, η Lufthansa μειώνει ακόμα περισσότερο τα δρομολόγιά της της λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Από αύριο Τρίτη, θα εκτελείται μόλις το 10% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και το 20% των ευρωπαϊκών πτήσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις