Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Μπάιντεν: Είπα στον Νετανιάχου πως είναι λάθος η κατοχή στην Λωρίδα της Γάζας – Διευκρινίσεις για το «ερχόμαστε»

Μπάιντεν: Είπα στον Νετανιάχου πως είναι λάθος η κατοχή στην Λωρίδα της Γάζας – Διευκρινίσεις για το «ερχόμαστε»

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι ξεκαθάρισε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και ότι η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει τον αμερικανικό στρατό.

Διευκρινίσεις για το «κρατήστε, ερχόμαστε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι το μήνυμά του προς τους ομήρους είναι «κρατήστε, ερχόμαστε», εγείροντας ερωτήματα για το τι εννοεί.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει το σχόλιό του αυτό, ο Μπάιντεν απάντησε: «Αυτό που εννοούσα είναι ότι κάνω ό,τι μπορώ για να σας πάρουμε. Ερχόμαστε να σας βοηθήσουμε, να σας πάρουμε από εκεί. Δεν εννοούσα ότι στέλνω τον στρατό εκεί δεν μιλούσα για τον στρατό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εργάζεται συνεχώς πάνω στο θέμα και ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι, ανάμεσά τους ένα τρίχρονο παιδί με αμερικανική υπηκοότητα.

Το Κατάρ ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Χαμάς και Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων. Αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα νέο ανελέητο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας και στο τέλος Οκτωβρίου ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα, σκοτώνοντας περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, το 40% των οποίων είναι παιδιά.

Στηρίζει το Ισραήλ στα περί βάσης κάτω από το νοσοκομείο

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Χαμάς διαπράττει εγκλήματα πολέμου καθώς έχει στρατιωτικές υποδομές κάτω από το νοσοκομείο της Αλ Σίφα, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την Τρίτη, και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος για τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών που στηρίζουν αυτό το «γεγονός».

Επεσήμανε ότι το Ισραήλ μπήκε στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, με περιορισμένο αριθμό στρατιωτών με όπλα, και δεν βομβαρδίζει αδιακρίτως τον χώρο.

«Τους το είπαμε συζητήσαμε ότι είναι ανάγκη να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί», δήλωσε ο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει ευθύνη να είναι όσο πιο προσεκτικό γίνεται όταν πλήττει στόχους.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» το Ισραήλ να αναστείλει τις στρατιωτικές του ενέργειες με δεδομένες τις απειλές ανώτερων στελεχών της Χαμάς, ότι σκοπεύουν να επιτεθούν εναντίον του Ισραήλ ξανά, και των προηγούμενων «φρικτών» ενεργειών τους.

«Η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, όταν αποκεφάλισαν μωρά», τόνισε επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει τον προηγούμενο μήνα, όταν είπε ότι είδε εικόνες αποκεφαλισμένων μωρών.

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο μετά διευκρίνισε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δει αποδείξεις για αυτό και επεσήμανε ότι ο Μπάιντεν αναφερόταν στα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης για αυτές τις ενέργειες.

«Το Ισραήλ βοηθά τους αμάχους»

Παράλληλα ο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ μεταφέρει στη Γάζα θερμοκοιτίδες και άλλο εξοπλισμό για να βοηθήσει τους αμάχους και ότι οι στρατιώτες του προσφέρουν στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό την ευκαιρία «να γλιτώσουν από το κακό».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του εντόπισαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό της Χαμάς στο νοσοκομείο αλ Σίφα κατά την έρευνά τους εκεί. Το παλαιστινιακό κίνημα απέρριψε την ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «ψέματα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι δήλωσε στον Νετανιάχου ότι δεν πιστεύει πως ο πόλεμος θα τελειώσει, αν δεν εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών. «Το ξεκαθάρισα στο Ισραήλ πως πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος να καταλάβουν τη Γάζα», τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις