Κόσμος

Μπάιντεν για αθώωση Τραμπ: Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εκτίμησε σήμερα ότι η αθώωση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη του στη Γερουσία για υποκίνηση σε εξέγερση αποτελεί υπενθύμιση ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη και ότι κάθε Αμερικάνος έχει καθήκον να υπερασπίζεται την αλήθεια.

“Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην Ιστορία μας μας υπενθύμισε ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη”, τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγες ώρες αφού η Γερουσία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 του σώματος για να καταδικαστεί ο Τραμπ.

Click4more: ΗΠΑ: Αθώος ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε η Γερουσία

Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι 57 γερουσιαστές –ανάμεσά τους και αριθμός ρεκόρ επτά Ρεπουμπλικάνων– ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

“Αν και η τελική ψηφοφορία δεν κατέληξε σε καταδίκη, η ουσία της κατηγορίας δεν αμφισβητείται. Ακόμη και όσοι ήταν αντίθετοι στην καταδίκη, όπως ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένοχος ‘για επαίσχυντη παράλειψη καθήκοντος’ και ‘πρακτικά και ηθικά υπεύθυνος για την υποκίνηση’ της βίας που εξαπολύθηκε εναντίον του Καπιτωλίου”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκέφτεται τον αστυνομικό του Καπιτωλίου Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια της κατάληψης του κτιρίου στις 6 Ιανουαρίου, τους άλλους που το φρούρησαν με γενναιότητα και όσους έχασαν τη ζωή τους.

Εξήρε τη γενναιότητα όσων προσπάθησαν να προστατεύσουν την ακεραιότητα της αμερικανικής Δημοκρατίας, τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, των εκλογικών αξιωματούχων και των δικαστών, αλλά και των κοινοβουλευτικών.

“Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην Ιστορία μας μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Ότι πρέπει πάντα να την υπερασπιζόμαστε. Ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ότι η βία και ο εξτρεμισμός δεν έχουν θέση στην Αμερική. Και ότι κάθε ένας από εμάς έχει καθήκον και ευθύνη ως Αμερικανοί, και κυρίως ως ηγέτες, να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και να νικάμε τα ψεύδη”, κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν εκτιμώντας ότι πλέον πρέπει “να θεραπεύσουμε την ψυχή του έθνους μας”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χακάν Φιντάν για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: «Δεν έχουμε αντίρρηση, ζητάμε γραπτή ενημέρωση»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει την ερμηνεία του casus belli ως απειλής πολέμου και καλεί την Αθήνα να αξιοποιήσει την παρουσία Ερντογάν - Τι λέει για «Γαλάζια Πατρίδα» και θαλάσσια πάρκα
Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
«Βράζει» η Ευρώπη: Κύμα διαδηλώσεων σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Αλβανία - Επεισόδια, συλλήψεις και αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Η στεγαστική κρίση, το κόστος διαβίωσης και η κοινωνική δυσαρέσκεια τροφοδοτούν κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τις κυβερνήσεις να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας
Αλβανία, επεισόδια
Ιταλία: 500 επιπλέον στρατιώτες στο Μιλάνο αλλά χωρίς διευρυμένες δικαιοδοσίες – Βιομετρική αναγνώριση με AI για διαδηλωτές με καλυμμένο πρόσωπο
Η προληπτική προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα πριν από τις διαδηλώσεις θα μπορεί να επεκταθεί σε ανηλίκους αλλά και «σε όποιον έχει δημιουργήσει προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια, σε χώρους μεγάλης προσέλευσης»
REUTERS
Ιράν: «Δεν θα φύγει ούτε γραμμάριο εμπλουτισμένου ουρανίου από τη χώρα» – Οι όροι για διάλογο με τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση απομάκρυνση των αποθεμάτων , ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι οποιαδήποτε διαδικασία μείωσης του εμπλουτισμού πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός της χώρας
Ιράν