Κόσμος

Μπάιντεν για όλα – Κίνα, Ρωσία και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (video)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε ότι θα αντιταχθεί στον «απολυταρχισμό» της Κίνας και της Ρωσίας, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι σκοπεύει να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική απέναντι στη Μόσχα σε σύγκριση με τον προκάτοχό του στο αξίωμα.

Οι ΗΠΑ «πρέπει να είναι παρούσες στο ραντεβού, απέναντι στην άνοδο του απολυταρχισμού, ιδίως απέναντι στις εντεινόμενες φιλοδοξίες της Κίνας και την πρόθεση της Ρωσίας να αποδυναμώσει τη δημοκρατία μας», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, στην πρώτη του ομιλία για την εξωτερική πολιτική.

«Είπα με σαφήνεια στον πρόεδρο (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν, με πολύ διαφορετικό τρόπο από τον προκάτοχό μου, ότι ο καιρός κατά τον οποίο οι ΗΠΑ υποχωρούσαν απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας (…) έχει παρέλθει», πρόσθεσε.

Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν και η Κίνα

Στην ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Κίνα «τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Πεκίνο, εφόσον κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον. «Θα αντιμετωπίσουμε (…) ευθέως τις προκλήσεις που θέτει για την ευημερία μας, την ασφάλεια και τις δημοκρατικές αξίες ο σοβαρότερος ανταγωνιστής μας, η Κίνα. Θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές καταχρήσεις της Κίνας (…) τις επιθέσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα, την πνευματική ιδιοκτησία και την παγκόσμια διακυβέρνηση. Αλλά είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με το Πεκίνο, όταν αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής», είπε κατά την πρώτη του επίσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών.

click4more: ΗΠΑ: Αλλάζει τα πάντα ο Μπάιντεν – Θα διευκολύνει την απόκτηση υπηκοότητας από τους μετανάστες

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ο πόλεμος στην Υεμένη «πρέπει να τελειώσει» και για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ σταματούν να στηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις επί του εδάφους. Ταυτόχρονα όμως, θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν και να βοηθούν τη Σαουδική Αραβία να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα εδάφη της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι, με διάταγμα που θα υπογράψει σύντομα, θα αποκαταστήσει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ. Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θα οκταπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα, σε ετήσια βάση, από τους 15.000 που είναι σήμερα, στους 125.000.

Αναφερόμενος στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ, ο Μπάιντεν κάλεσε τον στρατό να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς και να αφήσει ελεύθερους τους ακτιβιστές και τους αξιωματούχους που έχουν συλληφθεί. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται βία για να διαγραφεί το αποτέλεσμα μιας αξιόπιστης εκλογικής διαδικασίας.

Δείτε την ομιλία του Τζο Μπάιντεν

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Shia LaBeouf αφέθηκε ελεύθερος χορεύοντας: Βίντεο με τον ξυλοδαρμό του στη Νέα Ορλεάνη – «Θα σε σπάσουμε μικρέ, ηρέμησε»
Ο Shia LaBeouf ειρωνεύτηκε τη σύλληψή του για βιαιοπραγία χορεύοντας στην κάμερα και βάζοντας με τα έγγραφα της φυλακής στο στόμα - Πλάνα του TMZ τον δείχνουν στο έδαφος να δέχεται χτυπήματα
Shia LaBeouf
Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο επίθεσης των ΗΠΑ: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες
Το Ιράν επιδεικνύει τη στρατιωτική του ισχύ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν την ικανότητα να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλη τη Μέση Ανατολή
Δορυφορική εικόνα δείχνει τις μη καλυμμένες εισόδους των σηράγγων στο πυρηνικό συγκρότημα του Ισφαχάν.
Η επόμενη μέρα της Κούβας στις μυστικές συνομιλίες του Μάρκο Ρούμπιο με τον εγγονό του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο
Ο Ρούμπιο, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς κουβανικής καταγωγής, είχε επαφές με τον εγγονό του Ραούλ Κάστρο, τον Ραούλ Γκιγιέρμο Ροδρίγκες Κάστρο, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Αβάνας
Μάρκο Ρούμπιο
Επικεφαλής ναού στην Ταϊβάν ένιωσε αδιαθεσία και έκανε εμετό πάνω στον πρόεδρο Λάι – Δείτε βίντεο
Ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε ότι μέλη της οικογένειας του Λιν Πέι-χουο είχαν πρόσφατα προσβληθεί από νοροϊό και ότι ο επικεφαλής του ναού μπορεί επίσης να έχει επίσης προσβληθεί
Ταϊβάν