Κόσμος

Μπάιντεν για ρατσιστικό παραλήρημα δημοτικών συμβούλων στο Λος Άντζελες: «Να παραιτηθούν όλοι»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ έπειτα από την διαρροή μιας ηχογράφησης στην οποία τρία μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Λος Άντζελες, ακούγονται να κάνουν άκρως ρατσιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια ενός μίτινγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες Τρίτη (11.10.2022) να παραιτηθούν τα μέλη που συμμετείχαν στη συζήτηση. 

«Ο Τζο Μπάιντεν «είναι ικανοποιημένος που μια από τις συμμετέχουσες σε αυτή τη συζήτηση παραιτήθηκε (…). Θεωρεί πως θα έπρεπε να παραιτηθούν όλοι τους», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στην Ουάσινγκτον. Η Los Angeles Times προέτρεψε επίσης την τριάδα να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά τους «ασυγχώρητα και φρικιαστικά» και δείγμα του πόσο «τοξική έχει γίνει η πολιτική ηγεσία του Λος Άντζελές».

Πρόκειται για την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε γίνει πριν από σχεδόν έναν χρόνο με τη συμμετοχή τριών Δημοκρατικών με λατινοαμερικάνικη καταγωγή που ανήκουν στο δημοτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες: της προέδρου του Νούρι Μαρτίνες και των μελών του Κέβιν ντε Λεόν και Χιλ Σεντίγιο.

Τη Δευτέρα, η Νούρι Μαρτίνες ανακοίνωσε πως παραιτείται από το αξίωμα της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν θα εγκαταλείψει επίσης τη θέση της στο συμβούλιο.

Η επίμαχη ηχογράφηση 

 

Στη συζήτηση, διάρκειας μιας ώρας και πλέον, καταφερόταν εναντίον του Μάικ Μπόνιν, μέλους του δημοτικού συμβουλίου, που είναι λευκός, τον κατηγορούσε πως χρησιμοποιεί τον μαύρο γιο του «σαν αξεσουάρ», ενώ αναφέρεται στο παιδί χρησιμοποιώντας τον όρο «μαϊμουδάκι» στα ισπανικά και λέει πως χρειάζεται «ένα χέρι ξύλο».

Αναφερόταν εξάλλου με υποτιμητικούς όρους στους μεξικανούς από την Οαχάκα, που έβρισκε «τόσο άθλιους».

Η συζήτηση, με την παρουσία συνδικαλιστή —ο οποίος επίσης παραιτήθηκε—, αφορούσε την αναδιοργάνωση των εκλογικών περιφερειών του Λος Άντζελες. Οι συμμετέχοντες είχαν σκοπό να προασπίσουν το ειδικό πολιτικό βάρος της ισπανόφωνης κοινότητας και να αποδυναμώσουν την κοινότητα των μαύρων.

Χθες Τρίτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της καλιφορνέζικης μητρόπολης καθυστέρησε εξαιτίας διαδήλωσης στο κέντρο με κεντρικό αίτημα να παραιτηθούν τα τρία μέλη του που εμπλέκονται, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Όλοι επωφελούνται» από την επιστροφή μου στην εξουσία λέει ο Τραμπ που κέρδισε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια από κρυπτονομίσματα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πρώην επιχειρηματίας των ακινήτων, κατηγορείται συχνά για συγκρούσεις συμφερόντων, ιδίως επειδή επένδυσε στα ψηφιακά νομίσματα
REUTERS
Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στην Ιζαμπέλ Ατζανί - Κρίθηκε ένοχη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα
Η 71χρονη ηθοποιός, δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ κρίθηκε ένοχη για εικονική δήλωση κατοικίας στην Πορτογαλία το 2016 και το 2017, για απόκρυψη ενός δανείου το 2013 και για μεταφορά ενός ποσού στις ΗΠΑ το 2014
Ιζαμπέλ Ατζανί
Αμβέρσα: Από το ισόγειο ξεκίνησε η φωτιά στην πολυκατοικία που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους – Ερευνάται τεχνική βλάβη
Διασώστες κατεβάζουν με σχοινιά τους ενοίκους - Πάνω από 200 άνθρωποι στο κτίριο - «Κλειστήκαμε στο διαμέρισμα και περιμέναμε στο μπαλκόνι» λέει ένοικος
Αμβέρσα