Κυριακή, 16 Ιουν.
31oC Αθήνα

Μπάιντεν: Η Κένυα είναι η πρώτη χώρα στην Αφρική που χαρακτηρίζεται «μείζων σύμμαχος» από τις ΗΠΑ

Μπάιντεν: Η Κένυα είναι η πρώτη χώρα στην Αφρική που χαρακτηρίζεται «μείζων σύμμαχος» από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον ομόλογό του Ουίλιαμ Ρούτο από την Κένυα, τον οποίο θεωρεί προνομιούχο σύμμαχο στην αφρικανική ήπειρο, την οποία «εποφθαλμιούν» Ρωσία και Κίνα.

Θέλοντας να υπογραμμίσει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να προάγει την Κένυα σε «μείζονα σύμμαχο εκτός του ΝΑΤΟ».

Είναι το επιστέγασμα πολλών ετών συνεργασίας σε διάφορους τομείς, είπε ο Τζο Μπάιντεν, κάνοντας αναφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική, στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην Αϊτή και στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η Κένυα είναι η πρώτη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που χαρακτηρίζεται επισήμως μείζων σύμμαχος των ΗΠΑ εκτός του ΝΑΤΟ, τίτλος που συνεπάγεται προνομιακή μεταχείριση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Επί του παρόντος, αυτήν την προνομιακή σχέση απολαμβάνουν το Ισραήλ, το Κατάρ και άλλες 16 χώρες.

«Μπορεί να μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, αλλά μας ενώνουν οι ίδιες δημοκρατικές αξίες», είπε ο Μπάιντεν στον Ρούτο, επισημαίνοντας πως συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κένυας.

Από την πλευρά του ο Ρούτο αποκάλεσε τον Μπάιντεν «ισχυρό και αφοσιωμένο φίλο» της Κένυας και της αφρικανικής ηπείρου, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για τις ΗΠΑ «να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Αφρική».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αφρικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο από το 2008, καθώς η Ουάσινγκτον φιλοδοξεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με αφρικανικά κράτη.

Η κρίση στην Αϊτή ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Το επόμενο διάστημα στην φτωχή χώρα της Καραϊβικής θα αναπτυχθεί πολυεθνική δύναμη ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κένυας προκειμένου να βοηθήσει τις αρχές της Αϊτής να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Σε κοινή δήλωσή τους, Μπάιντεν και Ρούτο αναφέρουν επίσης ότι θα συνεργαστούν για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Σομαλίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, ενώ ζητούν από τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις