Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μπάιντεν: Η Κίνα δεν έχει δώσει ακόμη όπλα στη Ρωσία – Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με Ιράν

Μπάιντεν: Η Κίνα δεν έχει δώσει ακόμη όπλα στη Ρωσία – Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε απόψε ότι η Κίνα δεν έχει εφοδιάσει τη Ρωσία με σημαντικά οπλικά συστήματα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Το ακούω εδώ και τρεις μήνες ότι η Κίνα πρόκειται να παραδώσει σημαντικά όπλα στη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. «Δεν το έχουν κάνει ακόμη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν, όμως δεν το έχουν κάνει ακόμη», πρόσθεσε.

«Δεν αντιμετωπίζω με ελαφρότητα την Κίνα, δεν βλέπω με ελαφρότητα τη Ρωσία», συνέχισε, εκτιμώντας όμως ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για την προσέγγιση Μόσχας και Πεκίνου ήταν πιθανότατα «μεγαλοποιημένες».

Παράλληλα ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με το Ιράν, μία ημέρα αφότου διέταξε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, από τα οποία σκοτώθηκαν φιλοϊρανοί μαχητές.

Ο Μπάιντεν τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν «με σθένος» για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες. Η επιδρομή στη Συρία διατάχθηκε σε αντίποινα για τον θάνατο ενός Αμερικανού και τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Μην αμφιβάλετε: οι ΗΠΑ δεν (…) επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν αλλά είναι έτοιμες να ενεργήσουν με σθένος για να προστατεύσουν το λαό τους», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις