Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπάιντεν και με τη βούλα! Εξασφάλισε 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τραμπ

αμερικανικές εκλογές
Reuters

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν με 306 εκλέκτορες εξασφάλισε τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, έναντι 232 του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τραμπ – κατά ειρωνία της τύχης 306 εκλέκτορες είχε εξασφαλίσει ο Τραμπ το 2016, όταν κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον.

Στην Τζόρτζια πρόκειται να γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων, δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων ήταν πολύ μικρή, μόλις μερικές χιλιάδες ψηφοδέλτια. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει: ό,τι και αν γίνει σε αυτήν την Πολιτεία που δίνει 16 εκλέκτορες, ο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει το όριο των 270 που του χρειάζονται για να του ανοίξουν τις πύλες του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε και την Τζόρτζια, ενώ ο Τραμπ τη Βόρεια Καρολίνα, όπως δημοσίευσε το ινστιτούτο Edison Research. Η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα ήταν οι δύο τελευταίες Πολιτείες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν χρειαζόταν πλειοψηφία 270 εκλεκτόρων.

Ο Τραμπ… το χαβά του!

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι σκέφτεται να μεταβεί στη συγκέντρωση που προγραμματίζουν οι υποστηρικτές του αύριο, Σάββατο στην Ουάσινγκτον για να του εκδηλώσουν την υποστήριξή τους.

“Είναι συγκινητικό να βλέπεις όλη αυτή την τεράστια υποστήριξη, ειδικά αυτές τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που ξεπετάγονται σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου Σαββάτου στην Ουάσινγκτον. Θα μπορούσα ακόμη και να προσπαθήσω να περάσω για να πω ένα γεια”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ. “Υπήρξε νοθεία στις εκλογές”, επανέλαβε.

Click4more: Ασύλληπτο «καψόνι» Πομπέο σε Τσαβούσογλου! Πυρ και μανία ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα κορυφαίος σύμβουλός του δήλωνε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είπε σήμερα ότι είναι ένας “ρεαλιστής” που θα ακολουθήσει το αμερικανικό Σύνταγμα μετά την καταμέτρηση όλων των νόμιμων ψήφων, αλλά περιμένει να δει πώς θα προβούν οι αμερικανικές Πολιτείες στην πιστοποίηση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων τους.

Ο ανταποκριτής της Fox News Χεράλδο Ριβέρα, σε ανάρτηση στο Twitter και σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσε ότι ο Τραμπ του τηλεφώνησε νωρίτερα σήμερα. Ο πρόεδρος ανησυχούσε για τις προσπάθειες σε διάφορες Πολιτείες σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων μετά την ανακοίνωση της εκλογής του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο.

Ο Τραμπ του είπε ότι “θα κάνει το σωστό” όταν καταμετρηθούν όλες οι νόμιμες ψήφοι, έγραψε ο Ριβέρα στο Twitter.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις