Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μπάιντεν: Λιτή ορκωμοσία και με ελάχιστο κόσμο λόγω κορονοϊού στις 20 Ιανουαρίου

Μπάιντεν
photo Reuters

Η επιτροπή που θα οργανώσει την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τόνισε σήμερα πως αυτή θα είναι λιτή.

Συγκεκριμένα προειδοποίησε πως η δυνατότητα να παραστούν με φυσική παρουσία θεατές σε αυτήν την τελετή, στις 20 Ιανουαρίου, θα είναι «εξαιρετικά περιορισμένη», λόγω των μέτρων στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Την 20η Ιανουαρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν στο Καπιτώλιο, σε μια ιστορική τελετή, που θα περιλαμβάνει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και υγειονομικά πρωτόκολλα», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου η επιτροπή για την προεδρική ορκωμοσία.

«Η παρουσία (του κοινού) στην τελετή θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η παρέλαση που θα ακολουθήσει θα επανασχεδιαστεί», αναφέρει η επιτροπή, ζητώντας από τους πολίτες να αποφύγουν να έρθουν στην Ουάσιγκτον.

Κάθε τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες θεατές κατακλύζουν την αμερικανική πρωτεύουσα για να δουν από κοντά τις εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου.

Φέτος, ωστόσο, η τελετή θα διεξαχθεί υπό τη σκιά της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Η επιτροπή για την προεδρική ορκωμοσία διαβεβαιώνει πως «εργάζεται για να διασφαλίσει πως η ορκωμοσία (…) θα τιμήσει και θα υπενθυμίσει τις ιερές παραδόσεις των Αμερικανών, κρατώντας ωστόσο τους Αμερικανούς σε ασφάλεια και εμποδίζοντας τη διασπορά της Covid-19».

Μια ομάδα επιφανών επαγγελματιών εργάζεται για την εκδήλωση αυτή και να «σχεδιάσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα δώσει στους Αμερικανούς τη δυνατότητα να συμμετάσχουν με κάθε ασφάλεια στην ορκωμοσία».

Ο Μάτζου Βάργκις, ο εκτελεστικός διευθυντής της επιτροπής, ανέφερε στην εφημερίδα Washington Post «μοντέλα που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας», όπως οθόνες που δείχνουν τους θεατές σε αγώνες μπάσκετ ή την αναμετάδοση εκδηλώσεων από πολλές γωνίες.

Άγνωστη παραμένει επίσης η παρουσία ή όχι από την τελετή του Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχίζει να αμφισβητεί τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος πρόεδρο δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει εάν θα υποδεχθεί τον Τζο και την Τζιλ Μπάιντεν στο πλαίσιο της επίσκεψης, που προβλέπει το πρωτόκολλο, στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της μετάβασης της εξουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις