Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μπάιντεν: Μόνη λύση στο Μεσανατολικό η ίδρυση δυο κρατών

Μπάιντεν: Μόνη λύση στο Μεσανατολικό η ίδρυση δυο κρατών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η λύση των δύο κρατών είναι η «μόνη δυνατή απάντηση» στην σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ , λέγοντας παράλληλα ότι ο ίδιος προσεύχεται ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτε στη δέσμευσή μου για την ασφάλεια του Ισραήλ, τελεία και παύλα. Καμία αλλαγή απολύτως», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν.

Click4more: Πανηγυρίζει ο Νετανίαχου: «Εξαιρετική επιτυχία» η επιχείρηση στη Γάζα

«Η αλλαγή είναι ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών. Είναι η μόνη λύση», συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, την επομένη της ανακοίνωσης μιας εύθραυστης εκεχειρίας που τερμάτισε προσωρινά έντεκα ημέρες συγκρούσεων μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του ισλαμικού κινήματος Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συγκεντρώσει μια «σημαντική» οικονομική βοήθεια με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την «ανοικοδόμηση της Γάζας».

Ο Μπάιντεν, του οποίου η κυβέρνηση εργάστηκε παρασκηνιακά για μέρες για να επιτευχθεί μια εκεχειρία, δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια στην περιοχή θα διανεμηθεί σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή – αντίπαλο της Χαμάς στη Δυτική Όχθη – για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα είναι σε θέση να ανανεώσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο .

«Έκανα γνωστό στους Ισραηλινούς ότι θεωρώ πολύ σημαντικό να τερματίσουν αυτές τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μεταξύ κοινοτήτων που είναι έργο εξτρεμιστών και των δυο πλευρών», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η βία που ξέσπασε σε μικτές πόλεις του Ισραήλ και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οφείλεται κυρίως στην απειλή έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος Εβραίων εποίκων.

Είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και να βοηθηθεί ο λαός της Γάζας. Πρόσθεσε ότι θα επιμείνει ότι οι Ισραηλινοί πολίτες – και Άραβες και Εβραίοι – πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: έως ότου η περιοχή δηλώσει κατηγορηματικά ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως ένα ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος, δεν θα υπάρξει ειρήνη», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Αρνήθηκε να συζητήσει για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά τόνισε ότι πιστεύει ότι ο Ισραηλινός ηγέτης θα τηρήσει την εκεχειρία.

«Προσεύχομαι αυτή η εκεχειρία να τηρηθεί. Πιστεύω τον Μπίμπι Νετανιάχου όταν μου δίνει τον λόγο του. Ποτέ δεν αθέτησε τον λόγο του σε εμένα», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή «μέσα στις επόμενες ημέρες», ανέφερε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.

Παρά την εκεχειρία, χθες Παρασκευή ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων πιστών και ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν παλαιστινιακό τομέα που κατέχει το Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 20 Παλαιστινίων.

Από τις 10 Μαΐου, οι εχθροπραξίες άφησαν περισσότερους από 243 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών και 12 στην ισραηλινή, συμπεριλαμβανομένου ενός 6χρονου Ισραηλινού παιδιού και μιας 16χρονης Αραβοισραηλινής και του πατέρα της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις