Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπάιντεν: «Νομίζω ότι μπορώ να πάρω έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση F-16 στην Τουρκία»

Μπάιντεν: «Νομίζω ότι μπορώ να πάρω έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση F-16 στην Τουρκία»

Το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε από την Μαδρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τάχθηκε ανοικτά υπέρ της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει και ο δημοσιογράφος του Reuters, Humeyra Pamuk, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσουν τα μαχητικά στην Τουρκία, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν μπήκε σε «παζάρι» για τη στάση της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν ήταν θέμα “δούναι και λαβείν”», φέρεται να είπε.

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16», αλλά «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την λάβω», δήλωσε ακόμη ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους»

Η Συμμαχία θα υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους, προειδοποίησε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ κινητοποιούν τον κόσμο να συνταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσία πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν ήθελε την “Φινλανδοποίηση” του ΝΑΤΟ και πήρε την “ΝΑΤΟποίηση” της Φινλανδίας», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή των δηλώσεων Μπάιντεν.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις