Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Στηρίζω το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό των F-16

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Στηρίζω το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό των F-16
Φωτογραφία EPA POOL

Η επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, η ασφάλεια, το εμπόριο, οι διμερείς σχέσεις και βέβαια το θέμα της απόκτησης των F-16 από την Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης (της πρώτης επίσημης) που είχαν σήμερα (15.11.2022) στην Ινδονησία ο Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας τα είπαν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 που γίνεται στο Μπαλί. Το τι συζήτησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν προκύπτει από την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Και σύμφωνα με αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16, το οποίο για την ώρα μπλοκάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις