Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μπάιντεν: Συνάντηση με τον Πούτιν υπό όρους – Πιθανό οι ΗΠΑ να έχουν ύφεση

Μπάιντεν: Συνάντηση με τον Πούτιν υπό όρους – Πιθανό οι ΗΠΑ να έχουν ύφεση

Τους όρους του θέτει ο Μπάιντεν προκειμένου να συναντηθεί με τον Πούτιν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της G20.

Μιλώντας στο CNN ο Μπάιντεν είπε μεν πως δεν έχει καμία πρόθεση να συναντήσει τον Πούτιν, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό θα εξαρτηθεί, κυρίως από το εάν ο Ρώσος πρόεδρος του εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσει την απελευθέρωση Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας η οποία παραμένει φυλακισμένη στη Ρωσία.

«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά αν για παράδειγμα έρθει να με δει στην G20 και μου πει ‘Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της Γκράινερ’, θα τον συναντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εξαρτάται», είπε ο Μπάιντεν.

Δήλωσε επίσης πως «δεν νομίζει» ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα δώσει διαταγή να χρησιμοποιηθεί τακτικό πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι θα το κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν πίστεψε εσφαλμένα ότι οι Ουκρανοί θα υποτάσσονταν στους ρώσους εισβολείς, κάτι που διαψεύστηκε από τη σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν.

«Θεωρώ ότι στην ομιλία του, οι στόχοι δεν ήταν λογικοί. Θεωρώ πως νόμιζε, Τζέικ, ότι θα τον υποδέχονταν με ανοικτές αγκάλες, ότι αυτό ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο και ότι θα τον καλωσόριζαν. Θεωρώ πολύ απλά ότι έκανε εντελώς εσφαλμένους υπολογισμούς», είπε ο Μπάιντεν στον δημοσιογράφο Τζέικ Τάπερ.

Ο Μπάιντεν παραχώρησε τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο του CNN λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη με ηγέτες της G7, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας του εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών.

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο ύφεσης

Σε σχέση με τις ανησυχίες για την οικονομία, ο Μπάιντεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ.

«Δεν νομίζω πως θα έχουμε ύφεση. Αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελαφριά ύφεση», δήλωσε.

«Είναι πιθανό», αλλά «δεν το προβλέπω», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Οργή για την απόφαση του ΟΠΕΚ

«Θα υπάρξουν συνέπειες» τόνισε για τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Δεν διευκρίνισε ποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει.

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι είπε πως ο κ. Μπάιντεν θέλει να «επανεκτιμηθεί» η σχέση των δύο κρατών μετά το διπλωματικό ράπισμα αυτό για την Ουάσινγκτον, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη άνοδο την τιμή του αργού και των τιμών στα πρατήρια για τους Αμερικανούς.

Μπάιντεν και το 2024;

«Πιστεύω πως θα μπορέσω να αναμετρηθώ ξανά με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε επίσης, επαναλαμβάνοντας πάντως πως δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο του 2024.

Αφού ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές σε περίπου έναν μήνα, τον Νοέμβριο, «θα μπω στη διαδικασία λήψης απόφασης ενόψει των εκλογών του 2024» είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις