Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον ανακοίνωσαν τριπλή «συμμαχία» με στόχο το «φρένο» στην Κίνα

Μπάιντεν
Φωτογραφία από: YouTube

Όπως σας είχε ενημερώσει έγκαιρα το newsit.gr, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον αντίστοιχα, προέβησαν στην πολυαναμενόμενη κοινή τους ανακοίνωση για το θέμα «εθνικής ασφάλειας» όπως είχε από νωρίς διαρρεύσει.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από νωρίς πληροφορίες του Politico, η συμφωνία θα αποτελέσει πλέον το «όχημα» με το οποίο οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είχαν γίνει ήδη γνωστά).

Τις πληροφορίες είχε μεταφέρει νωρίτερα στο Politico αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και σύμφωνα με αυτές, η νεοσύστατη αυτή ομάδα θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο AUKUS (σ.σ. προκύπτει από τα Australia, UK, USA), κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Κοινές δηλώσεις ζωντανά από τους τρεις ηγέτες

Όπως είχε ανακοινωθεί, οι δηλώσεις ξεκίνησαν ακριβώς τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 15.09.2021 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) με τους Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον να συνδέονται ζωντανά.

Η εικόνα μεταδίδονταν live τόσο από τον επίσημο λογαριασμό της Downing Street στο YouTube, όσο και από τον λογαριασμό του Λευκού Οίκου.

Στην αρχή της σύνδεσης, μάλιστα, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο απεικονίζονταν οι διαχρονικές σχέσεις των τριών χωρών σε καιρό ειρήνης και πολέμου, αλλά και τα κοινά τους χαρακτηριστικά και οι στόχοι του νέου εγχειρήματος.

Αμέσως μετά, εμφανίστηκε και το ακρωνύμιο AUKUS, με τις σημαίες των τριών χωρών.

Δείτε το

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στην συνέχεια μίλησε ο Μπόρις Τζόνσον και τελευταίος πήρε τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Στην ενημέρωση οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια, με τον Σκοτ Μόρισον, ωστόσο, να επιμένει πως τα νέα υποβρύχια που θα πάρει η χώρα του δεν θα χρησιμοποιηθούν ως πυρηνικά όπλα.

Θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα υπό την εποπτεία και των τριών χωρών, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβε ξανά πως η Αυστραλία θα μείνει πιστή στις υποχρεώσεις της να μείνει… μακριά από πυρηνικές κινήσεις.

Ο Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια στρατηγική συμμαχία, η οποία θα είναι κρίσιμη για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων των τριών χωρών.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις

Τίποτα δεν υπάρχει που να «δείχνει» καθαρά την Κίνα στην συμφωνία αυτή μεταξύ των τριών χωρών, ωστόσο η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως ακόμη μια προσπάθεια των συμμάχων της Δύσης να «μπλοκάρουν» την άνοδο της Κίνας στην στρατιωτική και τεχνολογική «αρένα».

Η Αυστραλία εγκαταλείπει συμφωνία με τη Γαλλία για να μπει στην «AUKUS» και να πάρει τα αμερικανικά υποβρύχια

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Review της Αυστραλίας, η χώρα δεν θα προχωρήσει την συμφωνία υποβρυχίων ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία και θα αποκτήσει τώρα ένα αμερικανικής κατασκευής πυρηνικό υποβρύχιο.

Μια νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων θα έδινε στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της στον Ειρηνικό ένα νέο ισχυρό εργαλείο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την κινεζική στρατιωτική επέκταση ερχόταν ως συνέχεια της ανάπτυξης ενός βρετανικού αεροπλανοφόρου στον ειρηνικό και των πρόσφατων διελεύσεων γαλλικών και γερμανικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σημειώνει το Politico.

Τι σημαίνει η… μπούκα της Αυστραλίας στη συνεργασία ΗΠΑ – Μεγάλης Βρετανίας

Εν τω μεταξύ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται εδώ και καιρό στα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων τους, μοιράζοντας τεχνολογία στις διάφορες κατηγορίες πλοίων τους. Η ένταξη της Αυστραλίας θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ικανότητας των τριών χωρών να επιχειρούν από κοινού υποθαλάσσια στον Ειρηνικό, καθώς και για την προσθήκη μιας ισχυρής συμμαχικής δύναμης στην περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

Συναγερμός για το Πεκίνο

Το Πεκίνο, από την άλλη, έχει στη διάθεσή του ένα αυξανόμενο πυραυλικό οπλοστάσιο και οι δυνάμεις του γίνονται όλο και πιο επιθετικές, πλέοντας τις τελευταίες ημέρες με ναυτικά πλοία κοντά σε ιαπωνικά και αμερικανικά ύδατα.

Είναι μέρος της προσπάθειας της Κίνας να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία της στον Ινδο-Ειρηνικό και να διεκδικήσει αμφισβητούμενα εδάφη. Κινέζοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι τα εδάφη που εμπίπτουν στη «γραμμή των εννέα ακτίνων» της χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ανήκουν στο Πεκίνο.

Ως απάντηση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να οικοδομούν συνεργασίες με άλλα έθνη που χρησιμεύουν ως προπύργιο απέναντι στην Κίνα. Μια τέτοια αμυντική συνεργασία έχει ως μέλη τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία. Η ομάδα των τεσσάρων χωρών που σχηματίστηκε το 2017, δεν αναφέρει ποτέ ότι η οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική συνεργασία της αφορά την ανατροπή των στόχων του Πεκίνου, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η συνεργασία δεν θα ήταν τόσο ισχυρή σήμερα αν δεν υπήρχαν οι συνεχείς επιθέσεις της Κίνας.

Και εμπορικός πόλεμος Κίνας – Αυστραλίας

Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας και Αυστραλίας έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Η διαμάχη, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, αφού ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση του Covid-19, έχει κοστίσει στα δύο έθνη περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζος Φράιντενμπεργκ, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, κατηγόρησε αυτό το μήνα το Πεκίνο ότι προσπαθεί να ασκήσει «πολιτική πίεση» με κυρώσεις σε αυστραλιανά προϊόντα.

Με πληροφορίες από: Politico
Φωτογραφίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ /YouTube.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις