Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπον: Θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να δώσει άσυλο στην Λευκορωσίδα Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα

Μπον: Θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να δώσει άσυλο στην Λευκορωσίδα Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα

«Θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην Λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα» όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα, η οποία αρνήθηκε να επιβιβασθεί σε πτήση προς την Λευκορωσία, αφού κατήγγειλε ότι μεταφέρθηκε παρά την θέλησή της στο αεροδρόμιο του Τόκιο, βρίσκεται σώα και ασφαλής στο Τόκιο, ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Πολιτικό άσυλο – θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να το χορηγήσει», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο RFI.

Επαφές της επιτρόπου της Κομισιόν για τις Εσωτερικές Υποθέσεις

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, η Ίλβα Γιούανσον, θα έχει επαφές σήμερα στη Λιθουανία, όπου θα εξεταστούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που περνούν τα σύνορα από τη Λευκορωσία.

Η Γιούανσον επρόκειτο να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Ίνγκριντ Σιμονίτε στο Βίλνιους, σύμφωνα με την Κομισιόν. Αργότερα, επρόκειτο να επισκεφθεί το φυλάκιο Παντβαριόνις με τη Λιθουανή υπουργό Εσωτερικών Άγκνιε Μπιλοτέτ.

Οι λιθουανικές αρχές μιλούν για ραγδαία αύξηση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών από τη Λευκορωσία τους τελευταίους μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 200 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα σε ένα 24ωρο, εξέλιξη που αύξησε τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις λιθουανικές αρχές το 2021 στους 3.500, από 81 όλο το 2020. Οι περισσότεροι κατέθεσαν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στην ΕΕ.

click4more: Pfizer και Moderna αύξησαν τις τιμές των εμβολίων

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας, τα σύνορα της οποίας με τη Λευκορωσία έχουν μήκος 680 χιλιομέτρων, κατηγορεί το Μινσκ ότι επιτρέπει εσκεμμένα σε ολοένα περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν τη μεθόριο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκο απείλησε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα επιτρέπει στο εξής σε μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν να περνούν τα σύνορα της χώρας του, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του.

Αυξημένα μέτρα από την Ε.Ε

Στις συνομιλίες της με Λιθουανούς κοινοβουλευτικούς, η Γιούανσον αναμένεται να διευκρινίσει τη φύση της επιπρόσθετης βοήθειας της ΕΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αναπτύχθηκαν στη λιθουανική επικράτεια συνοριοφρουροί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX)· αναμένονται περισσότεροι.

Μια ακόμη πιθανότητα είναι η επιβολή κι άλλων κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Η ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Λευκορωσία δεν έχει πάψει να κλιμακώνεται αφότου το Μινσκ προχώρησε στη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων που είχαν ξεσπάσει πριν από έναν χρόνο, όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Σε διεθνές επίπεδο, η Λιθουανία συγκαταλέγεται στους σθεναρότερους υποστηρικτές του κινήματος που διεκδικεί εκδημοκρατισμό στη Λευκορωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις