Δευτέρα, 20 Μαΐ
22oC Αθήνα

Μπορέλ για Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ: Συζήτηση, αλλά καμιά απόφαση για τη Λιβύη

Μπορέλ

Άλλο η εκεχειρία στη Λιβύη, άλλο η κατάπαυση του πυρός κι ένα τρίτο -και πιο μακρινό- πιθανή επιχείρηση της ΕΕ για την επιτήρηση του εμπάργκο, διευκρίνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Μπορεί διπλωματικές πηγές να ανέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας πως η Αθήνα είναι έτοιμη για ενδεχόμενη ειρηνευτική αποστολή στην Λιβύη, για τον έλεγχο εφαρμογής της εκεχειρίας ή την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο, οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν πάρει ακόμη καμιά τέτοια απόφαση.

Το ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, διευκρινίζοντας ότι είναι άλλο η εκεχειρία, άλλο η κατάπαυση του πυρός κι ένα τρίτο -και πιο μακρινό- πιθανή επιχείρηση της ΕΕ για την επιτήρηση του εμπάργκο.

“Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων”, τόνισε ο Ζ. Μπορέλ, κατά την ενημέρωση του Τύπου, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου “συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Ο ίδιος τόνισε ότι “είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός” και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση “Σοφία”.

Η επιχείρηση “Σοφία” -η οποία αφορά κυρίως στους θαλάσσιους ελέγχους για τον εντοπισμό και σύλληψη διακινητών μεταναστών, αλλά και την διάσωση μεταναστών που κινδυνεύουν στην Μεσόγειο- πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Ζ. Μπορέλ, με επαναπροσδιορισμό της αποστολής της.

Ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι οι Υπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.

Επίσπευση διαδικασιών για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε ακόμη πως οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ειδική ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

“Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις