Κόσμος

Μπορέλ: Η αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη να αποφεύγει τα περάσματα μεταναστών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ΕΕ σχεδιάζει την ναυτική αποστολή της ΕΕ που αναμένεται να αναλάβει την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τον Τζουζέπ Μπορέλ να δίνει μια σειρά από… συμβουλές.

Η συγκεκριμένη αποστολή θα μπορούσε να αποφεύγει τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου μέσω των οποίων προσπαθούν να φθάσουν μετανάστες και πρόσφυγες στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt που δημοσιεύεται σήμερα.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

«Κατά την άποψή μου τα πλοία [που θα επιβάλλον το εμπάργκο όπλων] θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ανοικτή θάλασσα, μακριά από την οδό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Λιβύη — το τρέχον διάστημα δεν είναι και πολλοί», είπε ο Μπορέλ στη Βελτ.

Αντί της οδού της κεντρικής Μεσογείου τα ευρωπαϊκά πολεμικά θα πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε, διότι από αυτή την κατεύθυνση έρχονται όπλα.

Να κάνει περισσότερα από την επιτήρηση των ναυτικών οδών

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των ευρωπαϊκών πολεμικών στη Μεσόγειο δεν θα μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους μετανάστες που θέλουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Επέμεινε ότι ο φόβος αυτός δεν βασίζεται σε γεγονότα.

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να δοθεί άλλο όνομα, όχι το τρέχον Επιχείρηση Σοφία, θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από απλώς να επιτηρεί τις ναυτικές οδούς, επισήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η επιτήρηση και μόνο δεν αρκεί», τόνισε. «Η επιτήρηση [δεν εμποδίζει] την εμπορία όπλων, ορισμένα από τα οποία δεν διέρχονται από τη θάλασσα αλλά από την ξηρά, και εκεί επίσης θα πρέπει να επιτηρούμε, να αναφέρουμε και να αντιδρούμε», πρόσθεσε.

Ακόμη, στη συνέντευξή του στη Βελτ ο Μπορέλ παροτρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να μεγεθύνουν τη συνεισφορά δυνάμεών τους στην αχανή περιοχή του Σαχέλ, όπου η Γαλλία ηγείται αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας ειδικά επέλεξε να αποφύγει αρκετές φορές να αναπτύξει στοιχεία των ειδικών δυνάμεών της στην περιοχή αυτή της Αφρικής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη κλαίει μαζί με το Βέλγιο» – 4 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από τη σύγκρουση τρένου με σχολικό
«Η καρδιά μου ραγίζει από το τραγικό δυστύχημα...Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και στους οικείους τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Βρετανοί γιατροί λένε ότι τα social media είναι τόσο βλαβερά για τα παιδιά όσο το κάπνισμα
Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια πλήρης απαγόρευση, ενώ μια ομάδα νέων στο Λονδίνο δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι είναι αντίθετες με τους περιορισμούς.
Μαθητές από το Ricards Lodge και το Rutlish High School στο Wimbledon κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα
Βέλγιο: Νεκροί δύο έφηβοι, ο οδηγός και ο συνοδηγός του σχολικού λεωφορείου που συγκρούστηκε με τρένο
Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως στο σχολικό επέβαιναν 9 άτομα, επτά μαθητές, ο συνοδός τους και ο οδηγός - Περίπου 100 άτομα στο τρένο - Οι αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή και εξετάζουν τα αίτια της τραγωδίας
Βέλγιο: Σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο – Νεκροί δύο έφηβοι, ο οδηγός και ο συνοδηγός
Ανανεώθηκε πριν 20 λεπτά
21
Ηχηρή παρέμβαση της Ζιζέλ Πελικό για απόφαση – σκάνδαλο με ανήλικους βιαστές στη Βρετανία: «Ο βιασμός είναι έγκλημα»
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη που αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν ουσιαστικά να κερδίσουν ξανά την ελευθερία τους, τη στιγμή που τα θύματα υποφέρουν τόσο σκληρά» είπε η γυναίκα - σύμβολο της Γαλλίας
Η Ζιζέλ Πελικό