Κόσμος

Μπορέλ: Η αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη να αποφεύγει τα περάσματα μεταναστών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ΕΕ σχεδιάζει την ναυτική αποστολή της ΕΕ που αναμένεται να αναλάβει την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τον Τζουζέπ Μπορέλ να δίνει μια σειρά από… συμβουλές.

Η συγκεκριμένη αποστολή θα μπορούσε να αποφεύγει τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου μέσω των οποίων προσπαθούν να φθάσουν μετανάστες και πρόσφυγες στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt που δημοσιεύεται σήμερα.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

«Κατά την άποψή μου τα πλοία [που θα επιβάλλον το εμπάργκο όπλων] θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ανοικτή θάλασσα, μακριά από την οδό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Λιβύη — το τρέχον διάστημα δεν είναι και πολλοί», είπε ο Μπορέλ στη Βελτ.

Αντί της οδού της κεντρικής Μεσογείου τα ευρωπαϊκά πολεμικά θα πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε, διότι από αυτή την κατεύθυνση έρχονται όπλα.

Να κάνει περισσότερα από την επιτήρηση των ναυτικών οδών

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των ευρωπαϊκών πολεμικών στη Μεσόγειο δεν θα μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους μετανάστες που θέλουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Επέμεινε ότι ο φόβος αυτός δεν βασίζεται σε γεγονότα.

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να δοθεί άλλο όνομα, όχι το τρέχον Επιχείρηση Σοφία, θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από απλώς να επιτηρεί τις ναυτικές οδούς, επισήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η επιτήρηση και μόνο δεν αρκεί», τόνισε. «Η επιτήρηση [δεν εμποδίζει] την εμπορία όπλων, ορισμένα από τα οποία δεν διέρχονται από τη θάλασσα αλλά από την ξηρά, και εκεί επίσης θα πρέπει να επιτηρούμε, να αναφέρουμε και να αντιδρούμε», πρόσθεσε.

Ακόμη, στη συνέντευξή του στη Βελτ ο Μπορέλ παροτρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να μεγεθύνουν τη συνεισφορά δυνάμεών τους στην αχανή περιοχή του Σαχέλ, όπου η Γαλλία ηγείται αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας ειδικά επέλεξε να αποφύγει αρκετές φορές να αναπτύξει στοιχεία των ειδικών δυνάμεών της στην περιοχή αυτή της Αφρικής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κρις Λάνγκαμ: Πέθανε στα 77 ο ηθοποιός του «The Thick of It» – Μπήκε φυλακή για κατοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Ήταν γνωστός από τη σειρά πολιτικής σάτιρας «The Thick of It» - Έδινε μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας - Αν και πέθανε πριν από τρεις μήνες, η είδηση του θανάτου του έγινε σήμερα (03/09/2026) γνωστή
Ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός Κρις Λάνγκαμ
Δανία: Ανακάλυψε τυχαία στην αυλή του τον μεγαλύτερο θησαυρό της εποχής των Βίκινγκ – «Η έκπληξη της ζωής μου»
Ο θησαυρός περιλαμβάνει περίπου 700 ασημένια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ασημένιες ράβδους, κοσμήματα, 47 ολόκληρα νομίσματα και θραύσματα νομισμάτων, καθώς και ένα μικρό σφυρί του Θορ
Δανός ανακάλυψε τυχαία στην αυλή του τον μεγαλύτερο θησαυρό της εποχής των Βίκινγκ
Η ανατριχιαστική έκκληση του παιδιού πριν πέσει νεκρό από τα πυρά του πατέρα του μαζί με τον αδελφό του στη Γαλλία - «Όχι, μπαμπά»
Πατέρας σκότωσε τα 2 παιδιά του και την πρώην πεθερά του έπειτα από διακοπές στην Ελλάδα και το βιντεοσκόπησε - Στη συνέχεια αυτοκτόνησε
Αστυνομικός στη Γαλλία