Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον σε G7: Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει, μην την εγκαταλείπετε

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, απηύθυνε έκκληση το Σάββατο στους ηγέτες των χωρών της G7 να μην “εγκαταλείψουν την Ουκρανία“, έπειτα από περισσότερο από τέσσερις μήνες από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή.

“Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει. Αλλά χρειάζεται την υποστήριξή μας για να τα καταφέρει. Τώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία”, αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, μια μέρα πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής της “Ομάδας των Επτά” (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στη νότια Γερμανία.

Η βρετανική κυβέρνηση “είναι έτοιμη να χορηγήσει 525 εκατομμύρια δολάρια” στην Ουκρανία, υπό την μορφή εγγυήσεων δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αντιμετωπίσει έλλειψη χρηματοδότησης το φθινόπωρο.

Με αυτά θα ανέλθει σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια η συνολική οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη που παρέχει το Λονδίνο στη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του, έχει θέσει εαυτόν στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης από τη Δύση της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική εισβολή που άρχισε τον Φεβρουάριο. Έχει μεταβεί δύο φορές στο Κίεβο και το Λονδίνο παρείχε από νωρίς θανατηφόρα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 συναντώνται από σήμερα στη νότια Γερμανία για τρεις ημέρες, ενώ ακολουθεί η σύνοδος κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει να επωφεληθεί της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα στην σύνοδο κορυφής της “Ομάδας των Επτά” στη Γερμανία για να “ενθαρρύνει όλες τις χώρες της G7 να υποστηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα”.

“Οποιαδήποτε σημάδια κόπωσης ή αποδυνάμωσης της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία θα λειτουργήσουν άμεσα υπέρ του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν”, επέμεινε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου, η υποστήριξη αυτή πρέπει να εισέλθει σε “μια νέα φάση”, όσον αφορά το είδος της.

“Αυτό θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής της G7 και του NATO, ενθαρρύνοντας τους ομολόγους του να αυξήσουν την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα οφείλουμε να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά του Πούτιν και των συμμάχων του, ώστε να αισθανθούν το κόστος της βαρβαρότητάς τους”, πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη στους δρόμους: Σκηνές χάους και επεισόδια σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιταλία
Κύματα οργής για το υψηλό κόστος ζωής, τη λιτότητα και τη διαφθορά συγκλονίζουν την Ευρώπη - Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Βέλγοι, Αλβανοί και Ιταλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν όλες τις μεγάλες πόλεις των χωρών τους
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 17 Οκτωβρίου 2026
51
Financial Times: Πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμαχίες και η αδυναμία αποτροπής νέων συγκρούσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη σύρραξη;
Πόλεμος στην Ουκρανία 47
Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε κομβόι ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη και ξυλοκόπησαν Γάλλο δήμαρχο
Η βία έρχεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει υποστηρίξει τους εποίκους επιδιώκοντας την υποστήριξή τους
Δυτική Όχθη
6
Στις «φλόγες» και το Βέλγιο: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες
Φοιτητές διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος και για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - Χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Δείτε βίντεο
Βέλγιο