Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον σε G7: Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει, μην την εγκαταλείπετε

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, απηύθυνε έκκληση το Σάββατο στους ηγέτες των χωρών της G7 να μην “εγκαταλείψουν την Ουκρανία“, έπειτα από περισσότερο από τέσσερις μήνες από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή.

Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει. Αλλά χρειάζεται την υποστήριξή μας για να τα καταφέρει. Τώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία”, αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, μια μέρα πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής της “Ομάδας των Επτά” (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στη νότια Γερμανία.

Η βρετανική κυβέρνηση “είναι έτοιμη να χορηγήσει 525 εκατομμύρια δολάρια” στην Ουκρανία, υπό την μορφή εγγυήσεων δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αντιμετωπίσει έλλειψη χρηματοδότησης το φθινόπωρο.

Με αυτά θα ανέλθει σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια η συνολική οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη που παρέχει το Λονδίνο στη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του, έχει θέσει εαυτόν στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης από τη Δύση της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική εισβολή που άρχισε τον Φεβρουάριο. Έχει μεταβεί δύο φορές στο Κίεβο και το Λονδίνο παρείχε από νωρίς θανατηφόρα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 συναντώνται από σήμερα στη νότια Γερμανία για τρεις ημέρες, ενώ ακολουθεί η σύνοδος κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει να επωφεληθεί της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα στην σύνοδο κορυφής της “Ομάδας των Επτά” στη Γερμανία για να “ενθαρρύνει όλες τις χώρες της G7 να υποστηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα”.

“Οποιαδήποτε σημάδια κόπωσης ή αποδυνάμωσης της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία θα λειτουργήσουν άμεσα υπέρ του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν”, επέμεινε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου, η υποστήριξη αυτή πρέπει να εισέλθει σε “μια νέα φάση”, όσον αφορά το είδος της.

“Αυτό θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής της G7 και του NATO, ενθαρρύνοντας τους ομολόγους του να αυξήσουν την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα οφείλουμε να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά του Πούτιν και των συμμάχων του, ώστε να αισθανθούν το κόστος της βαρβαρότητάς τους”, πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γραπτό μήνυμα Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στις χώρες του Κόλπου: «Αναγνωρίστε τον αληθινό εχθρό, να είμαστε ενωμένοι οι μουσουλμάνοι»
Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του Αλί Χαμενεΐ, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια μετά την 28η Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πυροβολισμοί σε rave party στην Ελβετία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 τραυματίες, ο δράστης αναζητείται - Ηχητικό ντοκουμέντο
Οι πυροβολισμοί έπεσαν περίπου στις 03.00 τοπική ώρα κατά την διάρκεια του «Aarauer Rave», ετήσιου techno πάρτι με την συμμετοχή 3.500 ατόμων στο ιπποδρόμιο του Ααράου - Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση
Ελβετία: Πυροβολισμοί σε rave party, τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 τραυματίες, ο δράστης αναζητείται – Ηχητικό ντοκουμέντο
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Ντίμης Μαυρόπουλος: Ποιος ήταν ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που «έσβησε» στα συντρίμμια του σκάφους του στο Κάβο Γκρέκο στην Κύπρο
Διαλύθηκε το σκάφος του στα βράχια - Η σύντροφος και η κόρη του πρόλαβαν και πήδηξαν στη θάλασσα - Πώς έγινε το τραγικό περιστατικό
Ντίμης Μαυρόπουλος
6
Axios: Η CIA προτείνει τετ α τετ Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της CIA διαδραματίζει προσωπικό και ενεργό ρόλο στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου
Ο Τζον Ράτκλιφ / AP Photo/Alex Brandon, File