weather-icon °C AΘΗΝΑ

Μπόρις Τζόνσον: Σιγά μην παραιτηθώ!

Μπόρις Τζόνσον: Σιγά μην παραιτηθώ!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έφαγε σήμερα ψαράκι, πήγε σε φάρμες και μίλησε με κτηνοτρόφους και σε γενικές γραμμές συμπεριφέρεται σα να μην συμβαίνει τίποτα κακό στην χώρα του. Στο περιθώριο των περιοδειών του σε διάφορες πόλεις είπε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκοτία. Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το πετύχει αυτό, δήλωσε: «Αυτή δεν είναι μια υπόθεση που είμαι διατεθειμένος να σκεφθώ».

Καμία συναίνεση για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου – Θέλουν το Νοέμβριο

Την ίδια ώρα τίποτα δεν του πηγαίνει καλά. την ώρα που έκανε βόλτες στην βρετανική ύπαιθρο δύο από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, συμφώνησαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε κίνηση του πρωθυπουργού, για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, έως ότου διασφαλιστεί μία παράταση της προθεσμίας του Brexit.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων να απορρίψουν νέα πρόταση της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα για διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει ξεκαθαρίσει από την Τετάρτη ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει νόμος το νομοσχέδιο που εμποδίζει την έξοδο χωρίς συμφωνία και να εξασφαλιστεί μία καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο, πριν στηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών.

Όχι σε εκλογές πριν από τον Νοέμβριο αποφάσισαν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συζήτησαν σήμερα τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε μία νέα πρόταση για εκλογές από την κυβέρνηση, την ερχόμενη εβδομάδα, και παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε, το νομοσχέδιο για μία παράταση της προθεσμίας του Brexit θα έχει πάρει τη βασιλική έγκριση για να γίνει νόμος του κράτους.
Μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Ουέστμινστερ, η επικεφαλής του Κόμματος Ουαλίας στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, επιβεβαίωσε την κοινή απόφαση, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η παρέλευση της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου και η παράταση του άρθρου 50. «Έχουμε μία ευκαιρία να ρίξουμε τον Μπόρις, να τον ανακόψουμε και να σταματήσουμε το Brexit. Και πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία» είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να αγνοήσει το νόμο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να δείξει τις ικανότητές του στην κτηνοτροφία όχι με ιδιαίτερη επιτυχία σε φάρμα κοντά στο Αμπερντίν στην Σκωτία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να συνέλθουν οι εργασίες της Βουλής γύρω στις 19 Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία –σύμφωνα με το νομοσχέδιο Μπεν– ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση στο Brexit, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία και εάν δεν υπάρξει έγκριση του κοινοβουλίου σε έξοδο χωρίς συμφωνία. Με βάση τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Νοέμβριο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν είτε να καταψηφίσουν ή να απέχουν από μία πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, όπως επίσης να μην προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα ούτε σε πρόταση μομφής.
Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή μία πρόταση για διεξαγωγή εκλογών, απαιτείται συναίνεση των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου.

Δημοσκόπηση – φωτιά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως μία νέα δημοσκόπηση της ICM, που δημοσιεύεται στους Financial Times, η οποία δείχνει ότι εάν οι εκλογές διεξαχθούν μετά τις 31 Οκτωβρίου, η υποστήριξη προς το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φαράτζ, θα διπλασιαστεί από το 9% στο 18%, εις βάρος των Τόρις, που θα χάσουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών. Εκτιμάται ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα των Εργατικών προτιμά τη διεξαγωγή των εκλογών σε ημερομηνία μετά το τέλος Οκτωβρίου, όταν η βάση των Συντηρητικών διαπιστώσει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα έχει καταφέρει να τηρήσει τη δέσμευσή του να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, μέχρι τότε.

Θα κλείσει η Βουλή και με την βούλα της δικαιοσύνης

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε σήμερα ένα αίτημα να ακυρωθεί η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η οποία προβλέπεται να διαρκέσει πέντε εβδομάδες έως τις 14 Οκτωβρίου — λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.
«Το αίτημα απορρίφθηκε», δήλωσε ο δικαστής Ίαν Μπάρνετ. Η προσφυγή είχε κατατεθεί από την επιχειρηματία Τζίνα Μίλερ και υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, που βλέπουν στην αναστολή έναν ελιγμό προκειμένου να επιβληθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.


Οι ενάγοντες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση στη διάρκεια μιας ακρόασης στις 17 Σεπτεμβρίου ενώπιον του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Η ομάδα μου και εγώ δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ακρόαση η Τζίνα Μίλερ, που έχει ήδη κερδίσει μια δικαστική νίκη για το Brexit το 2017. «Το να εγκαταλείψουμε τώρα θα ήταν παράλειψη του καθήκοντός μας» συνέχισε, εκτιμώντας ότι μάχεται για «όλο τον κόσμο και τις μελλοντικές γενιές».
Σκωτσέζος δικαστής εξέδωσε αυτή την εβδομάδα παρόμοια απορριπτική απόφαση. Άλλη μία προσφυγή στη δικαιοσύνη στη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να αποτραπεί η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου δεν έχει ακόμη κριθεί.

#TAGS MM