Κόσμος

Μπουρκίνα Φάσο: 14 νεκροί από επιθέσεις Τζιχαντιστών στην κοινότητα Μποαλά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές Δευτέρα σε δυο ξεχωριστές επιθέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και κάτοικοι της περιοχής.

«Ένοπλοι επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο χωριό Σαφί, στην κοινότητα Μποαλά, κοντά στην Καγιά» δήλωσε πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της Μπουργκίνα Φάσο. «Οι εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας (VDP, παραστρατιωτικοί), που έγιναν στόχος, έχασαν οκτώ μέλη».

Αρκετά ακόμη «στοιχεία» των παραστρατιωτικών τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τοπικός ηγέτης των VDP στην Καγιά επιβεβαίωσε την επίθεση, κάνοντας από την πλευρά του λόγο για «7 νεκρούς, 10 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές».

«Την ίδια ημέρα κοντά στη Μαρκογέ, στην επαρχία Ουνταλάν, ένοπλοι δολοφόνησαν έξι αμάχους και άρπαξαν οχήματα και άλλα αγαθά», σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Οι τρομοκράτες απήγαγαν τρεις νέους στον άξονα Σαλμοσί – Μαρκογέ, που αργότερα εντοπίστηκαν νεκροί σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση», εξήγησε συγγενής των θυμάτων.

«Λήστεψαν ανθρώπους που έπεσαν πάνω τους στον δρόμο κι άρπαξαν οχήματα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Συχνά τα λουτρά αίματος

Από το 2015, η αφρικανική χώρα βυθίζεται συχνά στο πένθος, εξαιτίας των ολοένα πιο συχνών και φονικών επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστές. Η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ξερίζωσε από τον τόπο τους κάπου δύο εκατομμύρια κατοίκους τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι επιθέσεις τους πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, πάνω απ’ όλα στον βόρειο και στον ανατολικό τομέα της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ —που ορκίστηκε την 21η Οκτωβρίου μεταβατικός πρόεδρος από το συνταγματικό συμβούλιο, έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου, όταν ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά— έχει δηλώσει πως στόχος του νέου στρατιωτικού καθεστώτος «δεν είναι άλλος παρά η ανάκτηση των εδαφών που έχουν καταλάβει αυτές οι ορδές τρομοκρατών».

Επρόκειτο για το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο σε οκτώ μήνες, με τους πραξικοπηματίες να επικαλούνται και τις δύο φορές την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Την 24η Ιανουαρίου, στρατιωτικοί υπό τον αντισυνταγματάρχη Νταμπιμπά κατέλαβαν την εξουσία, ανατρέποντας τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που κατηγορούσαν για αδράνεια και ανικανότητα εν μέσω της κλιμάκωσης της δράσης των τζιχαντιστών.

Την 25η Οκτωβρίου, το νέο στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωσε πως άρχισε στρατολόγηση 50.000 VDP, οι οποίοι «θα ενισχύσουν τις τάξεις του στρατού στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 90
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ